Сорос упозорава: ЕУ ће се распасти као Совјетски Савез

Уколико се Европска унија не пробуди и не препозна унутрашње и спољашње претње, завршиће као Совјетски Савез, изјавио је милијардер Џорџ Сорос, алудирајући на распад совјетског блока 1991. године.

Џорџ Сорос је рекао да Европа "месечари" према уништењу, а да народ Европе мора да се пробуди пре него што буде касно, преноси Си-Ен-Би-Си.

Додаје да је ЕУ тренутно у "револуционарном тренутку", а да је крајњи исход "крајње неизвестан".

Најгоре од свега је, каже Сорос, чињеница да ни европски лидери ни њени грађани нису свесни ове ситуације.

Сороса тренутно руководство Европе подсећа на совјетски политбиро када се Савез распао – настављајући да издаје указе као да су они релевантни.

Када је у питању избор за Европски парламент, Сорос каже да је то тачка у којој ће доћи до новог сукоба у ЕУ – очекује се да ће антисистемске, евроскептичне партије остварити добре резултате.

"Нажалост, антиевропске снаге уживају предност на изборима. Постоји више разлога за то, укључујући и старомодни партијски систем који је присутан у већини европских земаља, немогућност промене споразума и недостатак правних средстава за кажњавање држава чланица које крше принципе на којима је ЕУ основана", рекао је Сорос.

Немачка, Британија, Италија 

Што се тиче Немачке, Сорос је оценио да се коалиција окупљена око Хришћанско-демократске уније немачке канцеларке Ангеле Меркел, која служи свој последњи мандат, неће моћи да делује у потпуности проевропски, јер притисак врши ултрадесничарска Алтернатива за Немачку (АфД).

Ситуацију због Брегзита Сорос види као толико компликовану да Британци, каже, сада само желе да се заврши, иако ће то бити догађај који ће дефинисати будућност Британије у наредних неколико деценија. Он додаје да британска јавност полако схвата "тешке последице" које ће имати излазак Британије из ЕУ.

Италија је, према његовом мишљењу, направила "фаталну грешку" када се 2017. године позвала на Даблински споразум, који налаже да мигранти морају да затраже азил у првој земљи у коју уђу. Борба Италије са растућим бројем миграната бацила је државу у руке антиевропске Лиге и Покрета пет звезда 2018. године, додаје Сорос.

Како би се изборила са антиевропским силама, Европа мора да препозна своје непријатеље и пробуди проевропску већину.

"У супротном, сан јединствене Европе могао би да постане кошмар 21. века", упозорава Сорос.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

Re:Будућност

Bolje je stravičan kraj nego strava bez kraja.

(среда, 13. феб 2019, 12:43) - anonymous [нерегистровани]

Dalekovidost

Ovo su još pre desetak godina iznosili pojedini "jeretički" analitičari. A upravo je tako kako su opisali.
Znači još pet-šest godina i završiće se period jedne marionetske diktature i jednoumlja.

(среда, 13. феб 2019, 12:18) - milan [нерегистровани]

Raspad Europe

Sovjetski Savez se nije raspao nego je bio raspušten.Raspala
se je Jugoslavija ali su očekivanja i posledice iste.Iz raspuštenog Sovjetskog Saveza i raspale Jugoslavije nastale
su državice, kojima su Rusija i Srbija 1945 godine priključile vrlo
velike dele zapadnih država koje sada vide priliku da sve to sebi
povrate, što će se i dogoditi.Ako bude išlo, onda će uzeti još
malo više teritorija od onog, koga su 1945 izgubile.Kao kamatu.

"...žalostan je ovaj svet. Obučenog oblači a golog svlači...!"Calderon de la Berca.

(среда, 13. феб 2019, 11:20) - Sojuz [нерегистровани]

Ako ti tako kazes...

Onda i treba da se raspadne i to sto pre!!!!

(среда, 13. феб 2019, 08:05) - anonymous [нерегистровани]

Будућност

Не дај Боже. Ако се то деси, ето нама нове кризе, далеко веће него 2008, а са њом врло вероватно и неки нови велики рат у Европи, који ми вероватно нећемо преживети.

(среда, 13. феб 2019, 00:41) - anonymous [нерегистровани]

nejasnoće

I bolje da se raspadne taj sistem, koji je skroz pogrešan, unija kao unija je ok, ali najbolje da svaka drzava ima svog predsednika koji ce ici na sastanke a ne da postoje neki komesari za ovo i ono sto sve košta. Drugo takva unija previše pravi ustupke americi koja ucenjuje Rusiju i onemućava sada i turski tok pod parolom ne stvara se energetska sigurnost evrope nego nasuprot zavisnost od Rusije. Pa čekajte a američkim gasom se ne čini zavisnost.

(уторак, 12. феб 2019, 22:44) - Marko [нерегистровани]

I neka

Možda je to i najbolje ako će da se raspada. Ionako su onih u Brisela, koji nisu ni birani od naroda, postali isti kao što su bili komunisti u SSSR-u.

(уторак, 12. феб 2019, 22:06) - anonymous [нерегистровани]

Rezonovanje

Kada se Soros,Bler,Klintonovi i jos neki zale na ovakav nacin, onda to treba tumaciti kao pozitivnu pojavu u drustvu. Postoje dobre sanse da covecanstvo napravi napredak.
Mislim da im najvise smeta sto polako ali sigurno gube kontrolu i sto svet u skorijoj buducnosti nece vise biti monopolaran.

(уторак, 12. феб 2019, 21:53) - anonymous [нерегистровани]

@Demokratski

Демократски је контролисати границе своје земље и не примати сваког коме се ћефне да уђе у твоју кућу а да не пита јел може да уђе, демократски је и не дозволити таквом “госту” да уђе у твоју кућу.

(уторак, 12. феб 2019, 21:07) - Helleri [нерегистровани]

Jeste da

Toliko glava nije svesno a ti im reci Soroše. Ja predlažem Soroša za predsednika EU. Igraju se igrica ti moćnici. Ne znaju šta će sa lovom pa onda upale svoje televizore, uhvate se za telefone i igraju se igrica, smišljaju strategiju kako će da razore neki narod, neku državu ili više njih.