Постигнут оквирни споразум о финансирању америчке владе

Неколико преговарача из демократске и републиканске партије у америчком Конгресу постигло је принципијелни договор о финансирању владе и избегавању новог затварања владе крајем ове недеље, јавља “Глас Америке“.

Нико од преговарача није желео да износи детаље о споразуму, нити да каже да ли ће председник САД Доналд Трамп добити сав новац који тражи за изградњу зида дуж јужне америчке границе.

Демократе су понудиле одређена средства за граничну безбедност, али значајно мање него што је Трамп желео за зид.

Бела кућа и посланици имају рок до петка, када ће поново бити исцрпљена средства за финансирање операција око четвртине федералне владе, да избегну ново делимично затварање.

Последње делимично затварање владе, које је трајало рекордних 35 дана, завршено је пре мање од три недеље - 25. јануара.

У међувремену је амерички председник у Ел Пасу поново окривио демократе "за застој у преговорима о безбедности границе према Мексику".

Рекао је да на обалама реке Рио Гранде почиње градња великог зида. Дочекале су га присталице, али и противници.

"Овде је на скупу око 35.000 људи а противника око 200 до 300... Желим да знате, ми ћемо свакако изградити зид. Рекао сам конгресменима да морам да водим рачуна о људима у Тексасу. Људи који овде живе рекли су ми да ће изградњом зида бити створена потпуно друга ситуација", поручио је Трамп.

Демократе желе да број притворених миграната буде ограничен на 16.500 и предлажу смањење броја места у притворима за мигранте. Ипак, спремни су да изађу у сусрет председнику Трампу и одобре две од 5,7 милијарди долара за зид на граници са Мексиком.

Трамп није јавно рекао колико би новца прихватио као компромис за изградњу баријере дуж релативно малог дела огромне америчко-мексичке границе, која се протеже на 3.200 километара.

број коментара 0 Пошаљи коментар