Рохани: Иран ће наставити да шири своју војну моћ

Ирански председник Хасан Рохани, у говору поводом обележавања 40. годишњице Исламске револуције, поручио је да је Иран одлучан да прошири своју војну моћ и балистички ракетни програм, упркос растућем притиску непријатељских земаља и њиховом настојању да ограниче ирански одбрамбени програм.

"Нисмо тражили и нећемо тражити дозволу за развој различитих врста ракета и наставићемо наш пут и развој наше војне силе", рекао је Хасан Рохани на техеранском тргу Азади (слобода), на којем се окупило више десетина хиљада грађана поводом 40. годишњице Исламске револуције, преноси агенција Ројтерс.

Америчка агенција АП јавља да је на стотине хиљада Иранаца на улицама Техерана и других градова.

Дан 11. фебруар 1979. рачуна се као дан победе Исламске револуције и представља датум када је иранска војска одступила након вишедневних уличних борби, дозволивши прореволуционарним снагама да заузму земљу, док је влада шаха Мухамеда Резе Пахлавија поднела оставку.

АП наводи да је гужва у централном делу Техерана, где грађани машу иранским заставама и скандирају "смрт Америци".

Центар града је украшен огромним балонима и опремљен звучницима са којих су чују револуционарне и националистичке песме које, како наводи АП, имају за циљ да охрабреи људе да се придруже скуповима.

Овогодишња годишњица се одржава у условима када расту тензије у односима Ирана са Сједињеним Државама, и када се званични Техеран бори са ефектима тешких америчких економских санкција које су поново уведене у Техерану у новембру.

број коментара 0 Пошаљи коментар