Сваког другог дана "искочи" један милијардер

Према подацима добротворне организације Оксфам, 26 најбогатијих људи на свету прошле године је имало новца колико и 3,8 милијарди људи сиромашније половине земљине кугле.

У свом годишњем извештају, објављеном уочи почетка Светског економског форума у Давосу, Оксфам наводи да је и у 2018. настављан тренд да богати постају све богатији, а сиромашни све сиромашнији, пренео је Гардијан.

То се види из податка да су 2017. године 43 најбогатија милијардера имали новца колико сиромашнија половина света, а годину пре тога исту количину новца поседовао је 61 милијардер.

Прошле године богатство 2.208 светских милијардера увећано је за 12 одсто, односно за 900 милијарди долара, што значи да су они сваког дана у просеку зарађивали по две и по милијарде.

У исто време, у 2018. години 3,8 милијарди људи сиромашније половине света додатно је осиромашило за 11 процената.

Анализа Оксфама показује да је у претходних десет година, након велике светске економске кризе, број милијардера скоро удвостручен, а невероватан је податак да је између 2017. и 2018. године свет добијао новог милијардера сваког другог дана.

У извештају се још једном подсећа на позив француског економисте Томаса Пикетија да се уведе глобални порез за најбогатије људе света.

Уколико би они плаћали годишњи порез од само један одсто, обезбедило би се око 418 милијарди долара, што је довољно да основну школу заврше сва деца света која због недостатка новца не могу да се школују, и да се обезбеди здравствена заштита која би сачувала три милиона дечјих живота годишње.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. јан 2019, 15:16) - anonymous [нерегистровани]

Sudbina

Neko se rodi srecan... neko ne... tako vam je to.

(понедељак, 21. јан 2019, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

Piše Zarađivali

Piše da su ti milijarderi svaki dan prošle godine zarađivali 2,5 milijarde...Nisu oni zarađivali već su otimali od svoje radne snage. Otimali od njihovih plata i doprinosa za penzije. Radna snaga nema za normalne mesečne troškove a milijarderi samo talože novac u sefove i banke. Ovi gladuju i nikad nisu videli plažu i more u životu a ovi samo talože novac. A ti milijarderi drže svu sirotinju kao radnu snagu.

(понедељак, 21. јан 2019, 12:02) - Радо понављам: [нерегистровани]

"Није све у парама..

изреку је измислила сиротиња!"(Љ.С)

(понедељак, 21. јан 2019, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

e...

pa ima milijardera koliko hoces pogotovo kad vidim "dobrotvorna organizacija" ja se najezim,sve me strah da sve te silne pare od dobrotvornih organizacija zavrste tamo gde treba...imam 50 godina i kao dete se secam UNCHR na televiziji su trazili pomoc za gladne u Africi i nista nije poboljsano ni dan danas..oni nesretini i dalje jedu pirinac i piju mleko u prahu kao i pre 30-40 godina i umiru od gladi,pa gde su te silne milijarde dolara??...zar toliko kosta pirinac i mleko u prahu...