САД приземљиле комплетну флоту авиона Ф-35

Пентагон је саопштио да ће приземљити комплетну флоту борбених авиона Ф-35, након што су инспектори који су истраживали пад једног од авиона Ф-35Б посумњали да постоји проблем у вези са горивом код свих летелица тог типа.

Службе САД и међународни партнери су привремено суспендовали све операције у којима се користе авиона Ф-35, саопштио је Пентагон.

"Ако су цеви за гориво убачене, тај део ће бити замењен. Ако су добре цеви постављене, та летелица ће бити враћена у активан статус. Очекује се да ће провере бити завршене у наредних 24 до 48 часова", наводи се у саопштењу.

Само дан након што је објављена вест да је верзија тог авиона коју су користили маринци имала прво борбено дејство по талибанским метама у Авганистану, једна летелица Ф-35Б се срушила у Јужној Каролини.

Програм авиона Ф-35 је највећи и најскупљи програм наоружања ове врсте на свету. Пројектовано је да би америчка компанија "Локид Мартин" могла да прода више од 3.000 ових летелица.

"Локид Мартин" прави ове авионе у три варијанте, при чему ознака А значи да има конвенционално полетање, ознака Б је за скраћено полетање и вертикално слетање, а Ц за катапултирање са носача авиона.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 12. окт 2018, 07:20) - milan [нерегистровани]

Razlpg prizemljenja

Razlog prizemljenja mogu biti i drugi. Kao n.pr. montaaža na
te avione taktičkog nuklearnog oružje, a u javnost pošalješ
poruku, da su prizemljeni zbog kvarova.

Pomislimo,samo zašto je Putin praktički istog momenta ukazao
vežbu ruskih strateških nuklearnih snaga.

Ovde nije sve čisto.


(четвртак, 11. окт 2018, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

S300

Gde je s300 tu i ne lete avioni, tako da nema potrebe da radi.

(четвртак, 11. окт 2018, 19:32) - anonymous [нерегистровани]

s3??

Jel taj s300 radio negde osim u ruskim knjigama?

(четвртак, 11. окт 2018, 18:29) - anonymous [нерегистровани]

С

Ja bi reko da su to uradili zbog S300

(четвртак, 11. окт 2018, 17:53) - anonymous [нерегистровани]

da

od samoga pocetka se zna da je taj avion vise nego problematican i nepouzdan... ali sad nema nazad.... osim sto moze da se desi da im se smanji prodaja usled sve cescih problema...