Преживљавање девет дана у тами, уз капи воде и медитацију

Група од 12 тајландских дечака и њихов тренер провели су, пре доласка спасилачких тимова, девет дана у тами пећине, пијући капи воде са зидова пећине, једући комадиће рођенданског колача и уз медитацију преживљавали уз наду да ће бити пронађени и спасени.

Напор њиховог тренера, чији је надимак Аке, јесте оно што их је одржало јаким и смиреним током 17 дана проведених у поплављеној тајландској пећини, пише Би-Би-Си.

Аке је бивши будистички монах, те је у пећини учио дечаке медитацији како би се изборили са стресном ситуацијом.

Командант тајландских "Фока", контраадмирал Арпакорн Јуконгкаев, наводи да је Аке технике медитације користио не само да умири дечаке већ и да они "што је мање могуће" користе ваздух у пећини.

Командант "Фока" испричао је да је "нада постала реалност" када је кренуло успешно спасавање 12 дечака и тренера из пећине Там Луанг.

"Имали смо малу наду да су можда живи, али смо то морали да урадимо, једноставно смо морали да идемо напред", рекао је контраадмирал.

Додаје да је мисија била веома ризична јер је роњење било у условима које нико раније није видео.

Током акције спасавања погинуо је бивши тајландски морнарички ронилац Саман Гунан, за којег је командант "Фока" рекао да је веома пожртвован и да је његова жртва веома часна.

"Људи на Тајланду, а и широм света веома га поштују. Ми нисмо хероји. Радимо само оно што је у нашој моћи, али једна ствар коју не можемо да урадимо је да изневеримо људе", закључио је Јуконгкаев.

У тродневној акцији спасавања, најпре су у недељу извучена напоље четири дечака, потом у понедељак четири и на крају, у уторак, преостала четири дечака и њихов тренер.

Свих 13 преживелих налазе се у болници у граду Чијанг Рај под надзором тима лекара и успешно се опорављају.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 12. јул 2018, 15:15)
anonymna GR [нерегистровани]

sreća

Sreća se vidi u njihovim očima, zato sam srećna.

(четвртак, 12. јул 2018, 11:21)
Žeks [нерегистровани]

Zemlja osmeha.

Herojstvo za primer kao i organizovanost na državnom nivou. Znalo se ko je šta radio, od pokretanja akcije do njenog izvršavanja, kontakta sa medijima i ostalo. Nije bilo političara da skupljaju jeftine poene u teškim trenutcima. Tajland je zemlja trećeg sveta ali sistem za primer mnogim razvijenijim državama.

(четвртак, 12. јул 2018, 11:11)
R. Zivkovic.Rottredam [нерегистровани]

Decaci

i n hjihov tremer su paravi junaci; neznam stame je tako gadno potresla njihova sudbina kao dasu mi naj rodenji.Gutaosam svaku informaciju o njima od trenutka nestanka do momenta kada su svi sapseni.Nista me tako nije pogodilo kao ovaj slucaj ".Nema smrti bez sudenog dana".