ЕУ предлаже фонд од 13 милијарди евра за одбрану и безбедност

Европска комисија предложила је фонд од 13 милијарди евра за одбрану и безбедност, први пут, како би се помогло јачање исцрпљених војски које се умногоме ослањају на Сједињене Америчке Државе.

Сврха фонда за период од 2021. до 2027. године јесте да подржи напоре ЕУ да интегрише војске, што су планови које одавно блокира Британија, јер, како наводи Ројтерс, страхује од успостављања војске ЕУ, и да се одбрани од исламских екстремиста и Русије. 

"То показује да смо озбиљни", рекла је комесарка ЕУ за индустрију Елжбијета Бијенковска на конференцији у Европском парламенту, који заједно са владама ЕУ треба да одобри овај план.

Одвојено, ЕК је предложила и "Европске олакшице за мир" ради финансирања војних мисија ЕУ у другим земљама.

Са одласком Британије из блока идуће године, Француска и Немачка виде војну сарадњу као начин да грађанима ЕУ покажу да је тај блок и даље релевантан, напомиње британска агенција.

Иначе, новац за фонд ЕУ биће издвојен из заједничког буџета.

"Ово је тек почетак. Можете замислити где бисмо могли бити за 10 година", рекао је потпредседник Комисије Јирки Катаинен.

Сва средства попут дронова или војних превозних средстава била би у власништву влада ЕУ, а била би на располагању и ЕУ и НАТО-у, навели су европски званичници.

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 13. јун 2018, 18:09)
anonymous [нерегистровани]

Lepe ponude

Vole svetski mocnici da daju kredite, to ce na ovaj ili onaj nacin uvek da rade.

(среда, 13. јун 2018, 16:24)
anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Kako sad da ostanemo neutralni? Ipak izgleda da je za Srbiju najbolje da ostane izvan EU kao i Svajcarska i Norveska.