Макрон није мислио да сигнализира промену става САД о Сирији

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да није мислио да сигнализира промену става САД о Сирији, након што је Бела кућа саопштила да председник САД Доналд Трамп и даље жели да се америчке трупе у Сирији врате кући што је пре могуће.

"Бела кућа је у праву када каже да је реч о војном ангажовању против Исламске државе и да ће оно престати онога дана када рат против Исламске државе буде окончан", рекао је Макрон, пренео је Ројтерс.

Он је, међутим, рекао и да САД, удружујући снаге са Француском и Британијом у суботу, у потпуности схватају да је "наша одговорност изнад рата против ИД и да постоји хуманитарна одговорност и одговорност да се изгради дугорочни мир".

Бела кућа је саопштила раније данас да председник САД Доналд Трамп и даље жели да се америчке трупе у Сирији врате кући што је пре могуће, преноси Ројтерс.

Агенција подсећа да је француски председник Емануел Макрон у недељу изјавио да је Трампа убедио да у Сирији "дугорочно" задржи америчке трупе.

"Мисија САД се није променила - председник је јасно рекао да жели да се америчке снаге врате кући што је пре могуће", саопштила је портпаролка Беле куће Сара Сандерс.

Она је навела да је Вашингтон "одлучан да у потпуности уништи Исламску државу и створи услове који ће спречити њен повратак".

"Поред тог, ми очекујемо од наших регионалних савезника и партнера да преузму већу одговорност како војно тако и финансијски како би осигурали безбедност региона", пише у саопштењу Сандерсове.

Француски председник Емануел Макрон изавио је да је убедио америчког председника Доналда Трампа да остави трупе у Сирији.

Он је у интервјуу за француску БФМ телевизију казао да је у телефонском разговору, пре напада коалиционих снага у суботу, убедио Трампа да не повлачи војску из Сирије.

"Убедили смо га да је неопходно да остане тамо. Имамо комплетан међународни легитимитет да делујемо у том оквиру. Три чланице Савета безбедности су интервенисале", рекао је Макрон у телевизијском обраћању поводом годишњице од ступања на чело Француске.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. апр 2018, 16:20) - anonymous [нерегистровани]

Los dogovor

Kako su se svi troje lako dogovorili u razbojničkom napadu na tudju zemlju,tako su trebali usaglasili i jedinstvenu izjavu o razlozima raketiranja,a ne Za Trampa je sumnja na korištenje bojnih otrova,a za Makrona odmazda za korištenje,Niti u lažima se nemogu dogovoriti.