Економист: Европу треба да брине руска сила на Балтику

Оно што би више требало да брине Европу од разметања нуклеарним оружјем у којем руски председник Владимир Путин ужива, јесте огромна конвенционална сила Русије која се полако развија, посебно у балтичком региону, пише британски недељник "Економист".

Како лист наводи, Путин је својим годишњим обраћањем нацији 1. марта и говором о нуклеарној ракети неограниченог домета, која гарантовано може да избегне америчку противваздушну одбрану, добио насловнице у медијима које је желео, иако "нема ничег новог у томе да Русија може да уништи САД нуклеарним оружјем, као ни назнака да ће се нешто променити на том фронту".

Међутим, оно што би Европу више требало да брине је све већа руска сила која се развија на Балтику, наводи се у тексту објављеном 8. марта.

Према већини параметара, НАТО је у предности над Русијом, међутим, реалност на терену могла би да буде другачија.

Како лист наводи позивајући се на наводе корпорације РАНД, експерти тврде да Русија сада има значајну локалну супериорност у односу на НАТО у случају било каквог сукоба близу својих граница.

Снаге НАТО-a, када би биле на окупу, биле би превелике да се Русија са њима избори, али у раним стадијумима сукоба, макар током првих месец дана, а можда и дуже, Алијанса би била надјачана.

У протеклој деценији, настала је разлика између западних снага и њихових руских колега у погледу развоја, наводи британски лист.

Чланице НАТО-а су се прилагодиле операцијама против побуњеника у земљама као што је Авганистан, реконструкцијом лакалних експедиционих снага, док се Русија концентрисала на обнављање мобилних снага и ватреног оружја за брзе и снажне ударе на противника.

У оквирима напора за војном реформом који су уследили након слабог учинка у рату у Грузији 2008. године, Русија је професионализовала своје снаге, опремила их савременим тешким наоружањем и усавршила их честим великим војним вежбама и искуствима у борбама у Украјини и Сирији.

Оно што брине командире НАТО-а је велика борбена моћ коју Русија може да концентрише у врло кратком року у балтичком региону.

Према наводима РАНД-а, уколико би дошло до тенковске борбе, Русија би бројно надјачала НАТО у односу 5,9 према један, у пешадији 4,6 према један, а у артиљерији чак 270 према нула.

И док би НАТО имао значајну предност у ваздуху, ефикасност авиона би се брзо смањила када се суоче са најснажнијом противваздушном одбраном на свету, наводи лист.

Русији, како је наведено у тексту, доприноси и могућност коришћења интерних линија саобраћаја како би брзо повећала своје снаге.

С друге стране, НАТО није сачувао своју транспортну инфраструктуру из времена Хладног рата, мостови не могу да поднесу тежину тенкова, а пруге нису намењене вагонима за тешко наоружање.

НАТО има много простора да унапреди конвенционално одвраћање, наводи се, али се поставља питање да ли је Алијанса способна да се на то фокусира.

Чланице НАТО-а са југа Европе више брину о приливу миграната, Француска се бори против побуне у Сахелу, у новом немачком коалиционом споразуму питање оружаних снага је на 156. од 177 страна, а Путинови приоритети су много другачији, пише Економист.

број коментара 15 пошаљи коментар
(уторак, 13. мар 2018, 21:33)
anonymous [нерегистровани]

ham.ha..zasto se zapad toliko boji Rusije?

Zasto je zapad toliko uznemiren?

Zasto se pozuruju pregovori sa Kosovom i zeli posto poto da se dobije potpise Srbije?
Cemu tolika zurba?
Dolazi neki novi talas kojeg se zapad boji i nesto se unervozio?
Rusija? Jaka ..stabilna i popularnija....
Putin- jos uvijek popularan i cudno da ga vise ne proglasuju bolesnim....nesto ozdravio...

(уторак, 13. мар 2018, 21:25)
anonymous [нерегистровани]

Neznam sta se ovde sve komentarise?

Kada bi NATO napao Rusiju razumljivo da se rat nebi vodio samo na granici Rusije vec bi Balisticke rakete poletele za Ameriku i sve Evropske zemlje ucesnice. Na desetine ako ne i na stotine Miliona ljudi bi za nekoliko dana umrli daleko od Ruske granice? Neznam sta se ovde diskutuje?! Ako se napadne Rusija Ona ce normalno da upotrebi svu svoju vojnu silu i naoruzanje i nastace svetsji pokolj -ko to ne vidi On mora da je slep!?

(уторак, 13. мар 2018, 20:38)
anonymous [нерегистровани]

Ko ce nanvise opet nastradati

U eventualnom sukobu.......nazalost Srbi...

(уторак, 13. мар 2018, 18:19)
Milan [нерегистровани]

Srbija

A šta bi NATO realno mogao da preduzme protiv Rusije a da ne ugrozi ceo Svet ?

(уторак, 13. мар 2018, 16:02)
milan lala [нерегистровани]

Provokatori

Evropu treba da izuzetno brine Britansko i americko guranje Evrope u rat sa Rusijom u korist Britanskog i Americkog globalnog imperijalizma.

(уторак, 13. мар 2018, 15:42)
anonymous [нерегистровани]

Pukli su

Zapad je puk'o načisto. Kao i sve velike imperije u istoriji, kad dođu do vrhunca tu počinje pad i propast. Koliko puta viđeno.
A Rusija koja je bila skroz urušena uzdigla se kao feniks.
Opet, ko zna koliko puta u istoriji već viđeno.

(уторак, 13. мар 2018, 15:30)
Miloš [нерегистровани]

Jadni NATO

pa naravno da Rusija ima više vojske na teritoriji RUSIJE nego što NATO ima snaga na granici sa RUSIJOM, niko ne spominje da je vojni savez došao do ruskih granica i da potencionalno predstavlja pretnju njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Zapadnjaci samo teraju svoju priču i stvaraju histeriju a valjda očekuju da im poverujemo, verovatno misle da smo blesavi.

(уторак, 13. мар 2018, 15:08)
anonymous [нерегистровани]

@Re: zapad propada

Ne bi bilo lose i tekst procitati radi cinjenica.Tu se najvise vidi ko je zaslepljen Rusijom.

(уторак, 13. мар 2018, 14:56)
anonymous [нерегистровани]

Britanski interesi ali ne i EU

Britanija treba da gleda sebe a ne EU iz koje je izašla.EU gleda sopstvene interese a to je saradnja sa Rusijom a ne interese Britanije(engleske)

 

(уторак, 13. мар 2018, 14:54)
anonymous [нерегистровани]

Re: zapad propada

Amerika i EU trenutno beleze ekonomski rast, dakle nije tacno da ekonomski propadaju. Demografski se smanjuju, ali ni blizu koliko Rusija, kojoj odliv mozgova i bela kuga predstavljaju najveci problem. Vojno je zapad i dalje dominantan, stavise projekat EU armije pocinje da poprima opipljivi oblik, i bez UK je projekat vrlo izvestan. Malo manje zaslepljenosti Rusijom koja je i dalje regionalna sila bez mogucnosti nekog ogromnog razvoja (evo Kinezi su poceli da im preuzimaju naftnu industriju postepeno), a malo vise cinjenica ne bi bilo na odmet.