Асанж изгубио процес пред судом у Лондону

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж изгубио је процес пред судом у Лондону који је одлучивао да ли је у интересу правде да предузме легалне кораке против њега јер није поштовао одредбе условне слободе 2012. године.

"Узимајући у обзир факторе за и против... сматрам да је хапшење пропорционалан одговор, иако је Асанж ограничио своју слободу већ неколико година", рекла је судија Ема Арбутнот у својој пресуди у Вестминстерском суду, а преноси Ројтерс.

Она је Асанжа описала као човека који "жели да наметне своје услове на путу правде", те да се чини да сматра себе човеком изнад закона, а да жели правду само ако то иде у његову корист.

Такође, она је додала да није приметила да је његов страх од тога да ће га шведске власти испоручити САД "разуман".

За време доношења пресуде мала група Асанжових присталица стајала је испред суда држећи транспаренте на којима је писало "Ослободите Асанжа".

Асанж је побегао у Амбасаду Еквадора 2012. године како би избегао да буде испоручен Шведској, која га је тражила због наводног силовања, што је он порицао.

Шведска је одбацила случај у мају прошле године, међутим, Велика Британија и даље тражи његово изручење због кршења условне слободе.

Асанж се, иначе, више од пет година налази у Амбасади Еквадора у Лондону, јер страхује од изручења Сједињеним Америчким Државама, које намеравају да му суде због објављивања поверљивих војних и дипломатских докумената, што се, иначе, сматра највећим цурењем информација у америчкој историји.

Он за све то време није напуштао зграду Амбасаде Еквадора, а његови адвокати су рекли да није у интересу правде да га траже и процесуирају.

број коментара 7 пошаљи коментар
(уторак, 13. феб 2018, 22:19)
Predrag [нерегистровани]

Nobel

Važno da je Obama dobio Nobelovu nagradu!

(уторак, 13. феб 2018, 21:14)
anonymous [нерегистровани]

Joj, pa to smo ocekivali!

Samo uvek ista jednostranost i jednoumlje - kao da su u komunizmu.

(уторак, 13. феб 2018, 18:27)
Zoran [нерегистровани]

Asanž

Posto boravi vec 5 godina u toj drzavi, neka i udje u njihovu politiku, nek mu lepo daju i diplomatski pasos i nek uziva u imunitetu!!

(уторак, 13. феб 2018, 16:45)
Hisar 008 [нерегистровани]

Za i protiv?

Svi sudovi i sudije iz V.Britanije,nikada neće presuditi protiv interesa SAD.Čovek, taj buntovnik Asanž udario na imperiju,što nije dozvoljeno.Zaslužuje podršku demokratskog sveta!

(уторак, 13. феб 2018, 16:37)
anonymous [нерегистровани]

Očekivano :(

Engleska produžena ruka amerike :( Šta smo mogli očekivati drugo od takozvanih "demokratskih sudova" koji rade za interes USA

(уторак, 13. феб 2018, 16:16)
rodoljub [нерегистровани]

ajde bre

Nema tog suda na zapadu koji sme da presudi u korist Asanza, a protiv SAD . Tamo ne vazi objektivna pravna drzava i pravicnost, kada je nesto suprotno interesu vladajucih rezima .

(уторак, 13. феб 2018, 16:15)
anonymous [нерегистровани]

Nobelovu...

Ovaj covek bi trebao da dobije nobelovu nagradu a ne da ga matretiraju....