Отвара се "врућа телефонска линија" између две Кореје

Између две Кореје отвара се гранична врућа телефонска линија, рекао је неименовани севернокорејски званичник додајући да је то по наредби лидера те земље Ким Џонг Уна. Јужни сусед је реаговао позитивно. Нешто раније амерички председник је путем Твитера одговорио на новогодишњу поруку Ким Џонг Уна да му је дугме за лансирање нуклеарних ракета увек на столу, написавши да је његово нуклеарно дугме много веће и снажније од севернокорејског.

Преко вруће линије ће се разговарати о међукорејском дијалогу, наведено је у Пјонгјангу. Она је сада обновљена а о томе је обавестила државна телевизија.

"Наша канцеларија за везу у демилитаризованој зони је два пута дневно позивала колеге на севернокорејској страни али није било одговора. Сада је стигла конкретна понуда. Сматрамо то важним развојем догађаја", рекао је Бајк Те Хјун из Министарства за уједињење две Кореје.

Америка је ипак сумњичава - портпаролка Стејт департмента Хедер Нојерт каже да Вашингтон сумња у искреност жеље Ким Џонг Уна да преговара. Председник Доналд Трамп има своју поруку.

"Ким Џонг Ун је недавно рекао да му је дугме за лансирање нуклеарних пројектила увек на столу. Хоће ли га неко из његовог режима обавестити да и ја имам нуклеарно дугме које је ипак много веће и моћније од његовог и оно функционише", навео је Трамп на Твитеру.

Јужнокорејски министар за уједињење предложио је да се наредне недеље у демилитаризованој зони одрже преговори на високом нивоу с владом Северне Кореје, што је уследило после наговештаја Пјонгјанга да је дијалог могућ, иако Северна Кореја остаје при својим нуклеарним амбицијама.

број коментара 0 пошаљи коментар