Сеул: Одлагање вежби са САД зависи од понашања Пјонгјанга

Свако одлагање заједничких војних вежби са САД зависило би од понашања Северне Кореје током Зимских олимпијских игара 2018. године у Јужној Кореји, поручују званичници из Сеула, али заустављање групних путовања из Кине указује да је Пекинг и даље опрезан, наводи "Ројтерс".

Јужнокорејски председник Мун Џае Ин покушава да смири односе са Кином и Северном Корејом пре Зимских олимпијских игара, које се у његовој земљи одржавају фебруару наредне године, а у уторак је наговестио да би могао да одложи вежбе са САД.

Сеул је предложио могуће одлагање вежби са Вашингтоном, о чему је разговарано током самита прошле недеље између Муна и кинеског председника Си Ђинпинга, рекао је неименовани званичник из резиденције јужнокорејског председника, такозване Плаве куће.

Пјонгјанг заједничке војне вежбе види као припрему за рат, док је Пекинг и даље бесан због распоређивања америчког противракетног система, познатијег као ТХААД, у Јужној Кореји.

Кина верује да моћни радар тог система може да допре дубоко у њену територију, али Сеул тврди да му је потребан како би се заштитио од опасности која му прети од ракетног и нуклеарног програма Северне Кореје.

Кина је у прошлости предлагала договор по принципу "замрзавање за замрзавање", према којем би Северна Кореја прекинула са нуклеарним и ракетним пробама у замену за то да Јужна Кореја и САД обуставе вежбе.

Вашингтон је, ипак, одбацио ту идеју, а Пјонгјанг је показао мало интереса у преговорима, наводи Ројтерс.

број коментара 0 пошаљи коментар