Сирија, Курди ослободили област источно од Еуфрата

Курдске снаге у Сирији саопштиле су да су успешно ослободиле области источно од реке Еуфрат од припадника такозване Исламске државе, уз помоћ коалиције предвођене САД и руских снага.

Објава је уследила након што је амерички министар одбане Џејмс Матис најавио да ће Вашингтон престати да наоружава Јединице одбране народа (ЈПГ) када се заврше офанзивне операције.

Портпарол Народних заштитних јединица Нуредин Махуд похвалио је САД и Русију за пружену ваздушну и логистичку подршку, као и за координацију операција на терену.

Махуд је поручио да су курдске снаге спремне да формирају заједничке оперативне собе са различитим партнерима како би се окончала борба против Исламске државе, пренео је АП.

"Надамо се повећању подршке и обезбеђивању заштите из ваздуха", рекао је Махмуд на конференцији за новинаре у Ел Салихију, граду у провинцији Деир ез Зор.

Конференцији су присуствовали руски генерал из руске базе у Хмеимим у западној Сирији.

"Војска САД мења своју улогу у Сирији, у складу са падом Исламске државе", рекао је јуче Матис мислећи на гашење програма којим су се наоружавали Курди и на повећану подршку локалној полицији и безбедносним снагама.

"Пентагон мења композицију снага у Сирији и у први план истиче налажење дипломатског пута до мира", сматра Матис, преноси АП.

Његови коментари прате прошлонедељно саопштење САД, којим су рекли да ће престати да достављају оружје снагама ЈПГ у Сирији.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 04. дец 2017, 10:28)
anonymous [нерегистровани]

pocetak

To je pocetak stvaranja Kurdske drzave, na koju imaju istorijsko pravo. Najpre ce dobiti deo Sirije, pa Iraka, zatim Turske i na kraju Irana.
Uostalom, tako nesto je i postojalo u Ugovoru iz Sevra, iz 1920. godine.
Uostalom, ni jedna granica nije vecna.