Лавров Тилерсону: Недопустиво скидање руских застава

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је америчком државном секретару Рексу Тилерсону да су недопустиве акције америчких власти, које су наложиле да се скину руске заставе са зграде Генералног конзулата Русије у Сан Франциску и Трговинског представништва у Вашингтону.

"Сергеј Лавров је у телефонском разговору са Тилерсоном потврдио политику Москве која припрема судску тужбу са циљем враћања 'незаконито отете руске имовине'", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Нагласио је да је то што раде амерички чиновници у директној супротности са изјавама Вашингтона о жељи за нормализацијом односа који, оценио је, никад нису били гори, пренео је Спутњик.

Лавров је са Тилерсоном разговарао и о ситуацији у вези са иранским нуклеарним програмом.

"Разговарано је о резолуцији СБ УН из 2015. године о заједничком свеобухватном акционом плану за ирански нуклеарни програм. Лавров је скренуо пажњу да Техеран поштује све своје обавезе из договора и нагласио је да и други коаутори договора треба да га поштују", наводи се у саопштењу.

Двојица званичника су разговарали и о зонама деескалције у Сирији.

Лавров је раније данас изјавио да је Тилерсон потврдио да је борба против Исламске државе једини циљ Вашингтона у Сирији.

Амбасада Русије у Вашингтону раније је саопштила да су представници САД скинули заставе са објеката затвореног конзулата Русије у Сан Француску, на шта су руске дипломате протестовале.

Америчке власти су 31. августа затражиле од Русије да прекине дипломатске активности у згради Генералног конзулата у Сан Франциску, као и у зградама Трговинског представништва у Вашингтону и одељењу Трговинског представништва у Њујорку. Руске дипломате испуниле су тај захтев до 2. септембра.

Москва је акције Вашингтон назвала "насилним заузимањем" руске дипломатске имовине.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 13. окт 2017, 12:27)
anonymous [нерегистровани]

Gospodo Rusi

Veoma cenim politicki profesionalizam, urodjenu ljubav prema istini i pravdi koje gospodin Lavrov uz mnostvo drugih kvaliteta poseduje, sto ga cini izuzetno korektnim i vrhunskim politicarem u celom svetu, stavljajuci ga u malu grupu vodecih ljudi sveta koji su zaista zavredili poznju i postovanje.I vise mi je nego dobro poznato da Ruska Federacija ima adekvatan odgovor na svaku Americku pravokaciju, uvredu ili bilo koji izazov, ali nikako ne mogu da razumem zasto ne primenjuje ta sredstva i sisteme koji su im svakog trenutka dostupni i na raspolaganju radi sprecavanja daljnih neugodnosti koje im SAD-e nameravaju prirediti.Napominjem da ovog trenutka ne mislim na nekakva vojna sredstva , oruzje, silu i sl.Mislim o iskljucivo miroljubivom ali efikasnom leku za Americku brutalnost i bez osecajnost kako prema njima tako i drugom ogromnom broju zemalja na planeti