ЕК: Подршка уставном поретку и јединству Шпаније

Европска комисија поручила је да подржава напоре за унапређење јединства у Шпанији и поновила позив за пуно поштовање уставног поретка у тој земљи.

"Комисија помно прати ситуацију у Шпанији и поново позива на потпуно поштовање шпанског уставног поретка", изјавио је потпредседник ЕК Валдист Домбровскис на конференцији за новинаре.

 

Према његовим речима, ЕК подржава напоре за "превазилажење подела и да би се обезбедило јединство и поштовање шпанског Устава", пренео је Ројтерс.

Раније данас, шпански премијер Маријано Рахој је затражио од каталонског лидера Карлеса Пуџдемона да разјасни да ли је или није прогласио независност.

Рахој је истакао да је то први корак ка активирању члана 155 шпанског Устава, објавио је лист Паис.

Пуџдемон је синоћ изјавио да прихвата "мандат народа" за отцепљење од Шпаније, али од парламета Каталоније затражио да ту одлуку суспендује, како би се дало више времена за преговоре са Мадридом.

Како истиче АФП, Пуџдемон се, у обраћању регионалном парламенту, уздржао од јасног захтева за проглашење независности, али је простор за отцепљење Каталоније оставио отвореним.

"Преузимам мандат народа да Каталонија постане независна република", рекао је у говору.

Пуџдемон је, међутим, одмах затим затражио да парламент "суспендује ефекте проглашења независности како би се започео дијалог у наредним недељама".

Он је, у говору, додао да резултати референдума одржаног 1. октобра значе "да" независности и додао да треба истражити могућности међународног посредовања.

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 12. окт 2017, 16:25)
anonymous [нерегистровани]

Jugoslavija

Zapadna demokratija bez prava pravde...
Ex JU je bila velika ugledna clanica UN