Рудно богатство Северне Кореје вредно 10.000 милијарди долара

Северна Кореја можда нема доказане резерве нафте, али лежи на резервама више од 200 минералних руда, чија је вредност процењена на до 10.000 милијарди долара.

Не постоје званични подаци о томе колико заиста вреди севернокорејско рудно богатство, али према грубим проценама са почетка ове деценије, севернокорејске резерве угља, руде гвожђа, цинка, бакра, графита, злата, сребра, магнезита, молибдена и многих других метала, вреде између 6.000 и 10.000 милијарди долара, преноси Раша тудеј.

Пре распада Совјетског Савеза, званични Пјонгјанг је увелико био посвећен рударским активностима и трговини са суседним комунистичким партнерима.

Међутим, рударска индустрија је почетком деведесетих година прошлог века доживела колапс, због деценија занемаривања и мањка средстава за развој инфраструктуре која би подржала рударске активности.

Севернокорејски рударски сектор је сада под потпуном забраном Уједињених нација, јер је Пјонгјанг протеклих месеци повећао број нуклеарних проба и појачао ратоборну реторику.

УН су прошле године почеле да забрањују Пјонгјангу трговину металима, наводи РТ, подсећајући да је само од трговине угљем Северна Кореја генерисала годишње приходе од преко милијарду долара.

Сврха санкција је, како наводи РТ, да се обустави севернокорејска трговина рудама и да режим Ким Џонг Уна остане без преко потребних средстава.

број коментара 8 пошаљи коментар
(среда, 13. сеп 2017, 16:44)
anonymous [нерегистровани]

Isplativost

Kada se demokratizuje Severna Koreja će za rudna bogatstva dobiti kredite mmf-a.

(среда, 13. сеп 2017, 16:15)
anonymous [нерегистровани]

a Kosovo?

kolika je vrednost rudnog bogatstva Kosova i Metohije?

(среда, 13. сеп 2017, 15:09)
Воронцов [нерегистровани]

За санкције је одговоран СБ УН

Једнако су тендециозни као и у случају СР Југославије или Либије. Земља има своја природна богатства и могу добро да живе, а ови им са санкцијама не дају да дишу.

(среда, 13. сеп 2017, 14:44)
anonymous [нерегистровани]

Контраш

па за ове последње санкције којима се замрзава имовина царске фамилије Ким и спречава трговина нафтом и рудама гласале су и Русија и Кина. Није економски интерес компанија спречавање ове трговине јефтиним рудама. Једногодишњи БДП УСА је 18536 милијарди долара тачно тако да.....

(среда, 13. сеп 2017, 13:58)
anonymous [нерегистровани]

Haha

U tom grmu lezi zeko.  

(среда, 13. сеп 2017, 13:56)
anonymous [нерегистровани]

Antifasisti

Zato SAD i zapad zele rat

(среда, 13. сеп 2017, 13:54)
anonymous [нерегистровани]

SAD samo interes gleda

Sada je valjda jasno onima koji hejtuju Severnu Koreju zbog cega se neke stvari dogadjaju.

(среда, 13. сеп 2017, 13:42)
anonymous [нерегистровани]

Рудна богатства

Сад је мало јасније зашто их неки нападају због тога што нису послушни. Сибир више није доступан па се тражи нови извор пара.