Соботка: Хитне мере за затварање медитеранске руте

Министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка, најавивши да ће идуће недеље почети појачане контроле на границама, затражио је хитне мере за затварање медитеранске руте, пошто је протеклих дана било доста кријумчара и десничарских група које нападају невладине организације на Медитерану.

Соботка је подсетио да је министар иностраних послова Себастијан Курц још пролетос указао на потребу европског решења кроз пакет мера.

"Поред активности кријумчара са великим бројем мртвих и илегалних прелазака границе се ситуација погоршала због активности десничара на Медитерану. Политички екстремисти, који нападају невладине организације су јасан знак за тенденцију радикализације у Европи", нагласио је аустријски министар.

Соботка каже да мора да се делује против таквог развоја и на европском нивоу побрине да се ситуација на Медитерану нормализује, као и да се та рута затвори.

"Ми као међународна заједница не смемо препустити тај терен онима који живе у прошлости. Поред делотворне заштите спољне границе ЕУ треба се побринути и за јасну примену закона о азилу", истиче Соботка.

Указао је да је протеклих дана, пре свега у покрајини Тирол, било више заустављања илегалних миграната у теретним возовима.

Најавио је да ће од идуће недеље бити појачана гранична контрола.

"Кријумчарске руте и облици илегалне миграције су се изместили последњих недеља и на то морамо да реагујемо", закључио је Соботка.

број коментара 0 пошаљи коментар