Могерини Мадуру: Уставотворна скупштина донела би нове сукобе

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини позвала је председника Венецуеле Николаса Мадура да обустави планове о формирању скупштине која би изменила Устав, упозоривши да, у супротном, ризикује даље сукобе са својим политичким противницима.

Мадуро намерава да 30. јула одржи гласање како би се формирала грађанска Уставотворна скупштина која би изменила постојећи устав, док противници те идеје страхују да би парламент тиме био скрајнут.

"Сазивање такве скупштине ризикује да донесе даљу поларизацију земље и још веће сукобе", рекла је Могеринијева након што су министри спољних послова ЕУ разговарали о том питању, преноси АФП.

Могеринијева је указала да би било корисно када би венецуеланска влада размотрила политичке потезе у циљу ублажавања тензија и стварања бољих услова за даљи рад на мирном решењу.

Она је, такође, изразила подршку симболичном масовном гласању опозиције против Мадурових планова о измен устава, истакавши да је "тиме показана спремност народа у Венецуели да за своје проблеме хитно добије мирно решење".

Упитана да ли би ЕУ могла да размотри увођење санкција Венецуели ако Мадуро остане при плану о скупштини, Могеринијева је одговорила да су "све опције увек на столу за политичко разматрање".

Опозиција сматра да је циљ референдума планираног за 30. јул да уставотворну скупштину напуни владиним присталицама и Мадуру омогући да елиминише све препреке за своју власт, те да тако успостави систем у коме би доминирала његова Социјалистичка партија, наводи АП.

И Вашингтон подржао незванично гласање у Венецуели

Бела кућа подржала је незванични референдум који је организовала опозиција у Венецуели, истакавши да је то гласање "очигледна осуда" владајућег режима.

"Честитамо народу Венецуеле на огромној излазности на јучерашњем референдуму. Осуђујемо насиље које владине силеџије спроводе над недужним гласачима", рекао је портпарол Беле куће Шон Спајсер, преноси АФП.

На гласање које је организовала опозиција у недељу изашло је седам милиона од укупно 19 милиона венецуеланских гласача, а велика већина гласала је против председника Николаса Мадура и његових планова да измени устав земље, подсећа француска агенција.

број коментара 0 пошаљи коментар