УАЕ хаковали Катар као темељ за дипломатску кризу?

Уједињени Арапски Емирати наводно су наложили хаковање налога катарске владе на друштвеним мрежама, како би лажне изјаве катарског емира шеика Тамима Бин Хамад ел Танија биле објављене, што је довело до дипломатске кризе, наводи "Вашингтон пост", цитирајући неименоване изворе из безбедносних служби САД.

Ел Тани је наводно у мају хвалио Хамас и рекао да је Иран "исламска сила", што је довело до тога да Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Египат и Бахреин прекину све дипломатске и транспортне везе са Катаром 5. јуна ове године, оптуживши ту земљу да подржава тероризам, пише Вашингтон пост.

Катар је у мају саопштио да су хакери поставили спорне изјаве на друштвене мреже, објашњење које су арапске земље одбиле, преноси Ројтерс.

Вашинготн пост наводи да су обавештајни званичници САД дошли у посед оперативних података који указују на то да су највиши званичници владе Уједињених Арапских Емирата разговарали о планираном хаковању 23. маја, само дан пре него што су се догодили.

Званичници кажу да није јасно дали су Уједињени Арапски Емирати хаковали сајтове или су платили некоме да то учини.

Амбасадор Уједињених Арапских Емирата у САД Јусеф ел Отаиба демантовао је наводе.

"Оно што је истинито је понашање Катара. Финасирање и подршка екстремиста, од Талибана до Хамаса и Гадафија. Подстицање на насиље, радикализацију и подривање стабилности комшијских земаља", наводи се у саопштењу Ел Отаибе.

Наводе о хаковању демоантовао је и министар спољних послова УАЕ Анвар Гаргаш. 

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 17. јул 2017, 14:08)
anonymous [нерегистровани]

Tek će da se zakuva ova priča

Kao i obično, ovde je glavni dirigent Amerika, sa svojim čuvenim "interesima" koje, u slučaju UAE, sprovodi preko Britanije. na sumnje i dokaze, UAE odgovara klasičnim pokušajem skretanja pažnje nazad na Katar, sramota. I još za primer stabilnosti navode zemlje u kojima je Amerika ubila stabilan i legalan sistem vlasti, izazvala smrt desetina hiljada ljudi, pogrom miliona, krizu vlasti koja i dalje traje kao i rast upravo ekstremizma za koji sada optužuju Katar. Ovde će tek da počne pravi vatromet i svakako neće na dobro da izađe. Mislim da se sprema Saudijska ofanziva na Katar, oružjem koje su za 100 milijardi naručili od Amerike.

(понедељак, 17. јул 2017, 11:03)
anonymous [нерегистровани]

Sve je to providno

Katar nece niti ce imati krize sve je to planirano ovaj ceo scenarijo .