Муслимански верници одбили да уђу у светилиште у Јерусалиму

Израел је поново отворио светилиште у Јерусалиму, затворено након убиства два полицајца, али су муслиимански верници одбили да уђу због нових безбедносних мера које су уведене, међу којима су детектори за метал и видео камере.

Окупљени су узвикивали "Алаху акбар", док су многобројни посетиоци улазили у јерусалимски комплекс Харам ел Шариф, познат Јеврејима и као "Брдо храма", преноси АФП.

То свето место укључује џамију Ал Акса и Куполу стена и треће је по важности свето место након Меке и Медине.

Позиви на молитву одзвањали су са те џамије, међутим велики број верника је одржао поподневну молитву ван светилишта у знак протеста због нових безбедносних мера.

Како се наводи, окупило се око 150 верника, а међу њима је било и жена које су вриштале и плакале, позивајући људе да не улазе у светилиште.

Светилиште је затворено због напада који се у њему догодио а у коме су убијена два полицајца, те је Израел након тога донео, како се наводи, крајње необичну одлуку да затвори Ал Аксу у петак.

Израелске власти су навеле да је затварање неопходно како би се извршиле безбедносне провере, а полиција је данас саопштила да су две капије које воде ка светилишту поново отворене и да су на њима постављени детектори за метал.

Ал Акса се налази у источном делу Јерусалима, који је Израел окупирао 1967. године, а касније и присвојио, што међународна заједница никада није признала.

Палестинци се плаше да би Израел могао да покуша да преузме потпуну контролу над тим местом које је треће по важности за Палестинце и најсветије за Јевреје, који га називају и Зидом плача.

Јеврејима је дозвољено да посећују то место, али не и да се моле у њему, како би се избегле тензије.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 17. јул 2017, 12:11)
anonymous [нерегистровани]

Zene vristale i plakale?

Kakvo srednje doba, ovo je kameno doba...