Висок наталитет рађа сиромаштво

Број становника на Филипинима ће до 2040. порасти са садашњих 90 на 140 милиона ако се задржи садашњи темпо рађања. Контрола рађања је и даље забрањена због јаког противљења католичке цркве.

Висок наталитет на Филипинима, који је међу највећим у свету, одавно је терет друштва, а најновија поскупљења хране претварају га у прворазредни проблем те сиромашне земље, у којој 40 одсто популације живи са мање од два долара дневно.

Контрола рађања је, међутим, и даље табу тема, јер се томе противи врло утицајна католичка црква, чији верници чине већину од 90 милиона Филипинаца.

Група парламентараца и јавних личности је, да би се избегло даље сиромашење нације због превисоког наталитета, покренула акцију за доношење закона којим би се афирмисало планирања породице, али и ограничило дејство цркве, која је противник абортуса.

Направили су нацрт новог прописа и упутили га влади, уз напомену да ће, без планирања рађања, Филипини наредних година тонути у све веће економске проблеме и беду.

Своја гледишта су образложили поређењем развоја Тајланда и Филипина, који су 1975. године, кад су Тајланђани увели планирање породице, имали исти број становника, 42 милиона.

У Тајланду сада живи 64 милиона људи, а на филипинским острвима више од 90 милиона. Тајланд је данас највећи извозник пиринча у свету, док су Филипини први увозник житарица. Уз то, Тајланд је "дугурао" до скоро 8.000 долара по глави становника, док су Филипини испод 3.500 долара.

Иницијатори законског регулисања наводе да би Филипини, да су следили политику наталитета Тајланда имали сада за најмање 22 одсто већи приход по глави становника, а имали би и најмање пет милиона сиромашних мање него сада.

Међутим, црква је нацрт прописа о контроли рађања одмах одбацила као "морално неприхватљив", истичући да би то значило кршење верских догми.

Свештеник католичке цркве каже да црква зна на који начин да мобилише следбенике да гласају против политичара који 'убијају живот'.

Католички клерици прихватају једино такозване природне методе у планирању наталитета, које женама препуручују "апстиненцију у време овулације", иако је то врло непоуздан приступ.

На Филипинима се процењује да се око пола милиона трудноћа годишње прекине на нелегалан начин.

Проценат оних који користе контрацептивна средства је врло мали, а милиони жена то себи не могу ни да приуште, јер пилула против зачећа кошта скоро долар, што је половина од просечне дневне зараде близу пола популације.

Филипини су по броју становника дванаеста земља у свету. Без ефикасне контроле рађања до 2040. имаће 140 милиона житеља, а то би био превелик терет за здравство, школство и дуге системе.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. авг 2008, 14:23) - Lazarenko [нерегистровани]

Vrzino kolo

A takodje je i siromaštvo generator prirodnog priraštaja, tako da se tu stvara začarani krug... Kod naše javnosti se stvara utisak da je trenutna finansijska situacija u našoj državi razlog pada nataliteta, što naravno nije tačno. Po toj logici, Avganistanci, Etiopljani ili Indonežani bi trebalo da su odavno izumrli. I kod nas, na mikro nivou situacija je slična: najsiromašniji slojevi srpskog društva imaju najveći prirodni priraštaj. Najbogatije evropske države imaju najstrašniji pad nataliteta, nezabeležen u ljudskoj istoriji. Navedena činjenica maskira se uvozom radne snage (da li samo radne?) i time se stvara privid održanja broja stanovnika. U Nemačkoj, najčešće ime za novorođenče u 2007. godini bilo je Muhamed!