У експлозији повређено 11 турских полицајаца и војника

Осам полицајаца и тројица војника повређени су јутрос током бомбашког напада на минибус у лучком граду Измир, на западу Турске. Још увек нико није преузео одговорност за овај напад.

"Према нашим сазнањима, експлозију је изазвао пластични експлозив с даљинским детонатором", рекао је гувернер Измира Чахит Кирач.

Нападачи су активирали експлозив, који је био сакривен у паркираном аутомобилу, у тренутку када је туда пролазио минибус који је превозио полицајце.

Од силине детонације попуцала су стакла на околним зградама, близу полицијског стамбеног комплекса у округу Конак, а са места експлозије се уздиже густ црни дим.

Још увек се на зна ко је одговоран за овај напад, у коме је међу рањеним војницима и један пуковник, али је познато да су у Турској већину бомбашких напада починили курдски, исламски или левичарски екстремисти.

Пре само неколико дана је у нападу бомбаша самоубице у граду Мерсин повређено девет турских полицајаца, а експлозив коришћен у том инциденту идентичан је оном који је употребљен у двоструком бомбашком нападу у Истанбулу прошлог месеца, када је погинуло 17 људи.

 

Власти су за те нападе оптужиле Радничку партију Курдистана (ПКК).

ПКК се од 1984. године бори за успостављање независне курдске државе на југоистоку Турске, а у сукобима је досад убијено око 40.000 људи.

број коментара 0 Пошаљи коментар