Војска заузела цементаре

После неуспелих преговора, власти Венецуеле, уз подршку Националне гарде, преузеле су контролу над фабрикама цемента у власништву мексичке корпорације Цемекс. Реч је о најновијем потезу Уга Чавеса да национализује компаније у свим важнијим привредним гранама у земљи.

Друге две компаније, француски Лафарж и швајцарски Холцим, пристале су на услове Владе и сложиле се да, као мањински партнери, остану у Венецуели.

У понедељак, трупе су заузеле "Цемексов" прогон у месту Маракаибо, у западној држави Зулиа, а у уторак још три цементаре.

Локални медији јавили су да су се војсци придружили раздрагани радници и политичари.

Венецуелански председник Уго Чавес је у априлу најавио да ће национализовати цементаре, пошто је исто већ учинио са енергетским, телекомуникационим, нафтним компанијама и челичанама током прошле и ове године.

У јуну је издао декрет којим је трима највећим цементним компанијама у страном власништву - мексичком, француском и швајцарском - дао рок од 60 дана да договоре предају бар 60 одсто акција венецуеланској влади.

У међувремену, влада је добила 85 одсто удела у цементарама швајцарске компаније "Холцим" за 552 милиона долара и 89 одсто у погонима француског "Лафаржа" за 267 милиона.

"Цемекс", који производи више од половине укупне производње цемента у Венецуели, тражио је сувише а добиће далеко мање од 1,3 милијарде долара, колико је очекивао.

Чавес је покушао да оправда национализацију речима да су Венецуели потребне велике државне цементаре да би градила куће за сиромашне.

У складу са својом социјалистичком политиком, Чавес је у понедељак најавио да ће ускоро, "на добробит народа", преузети и Банку Венецуеле од шпанских власника, Групе Сантандер.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. авг 2008, 09:31) - bici [нерегистровани]

bravo

voleo bih da idite jednomu venesuelu pa da vidite kako se zivi tamo vjerujte mi ljudi UZAS simorastvo nema kraja

(среда, 20. авг 2008, 19:54) - anonymous [нерегистровани]

i ja mislim BRAVO

sta ti je cudno prijatelju? zar nisi procitao da su radnici razdragani? dokle bi ti hteo da multinacionalne kompanije pune svoje dzepove?

(среда, 20. авг 2008, 19:08) - anonymous [нерегистровани]

cudno

svi napred chavez nazad - bravo

(среда, 20. авг 2008, 18:50) - anonymous [нерегистровани]

bravo

bravo majstore!