Демографска експлозија сиромашног света

До 2025. године на планети ће бити више од 8 милијарди становника. Осамдесет шест одсто ће живети у сиромашним земљама.

Јаз у прирасту становништва између богатих и сиромашних земаља се повећава, јер породице у неразвијеним земљама имају више деце, док стопа рађања у многим развијеним земљама стално опада, упозоравају демографски стручњаци из вашингтонског Референтног бироа за становништво.

До 2050. године у мање развијеним земљама живеће 86 одсто светске популације. Данас живи 82 одсто. Од садашњих 6,7 милијарди становника земље, 5,5 милијарди живи у мање развијеним, а 1,2 милијарде у развијенијим регионима,преноси ДПА.

Међу земљама чије ће се становништво смањити до 2050. су Јапан, Русија, Немачка, Португалија и Шпанија, а највећи проценат раста становништва бележиће афричке земље - Уганда (263 одсто), Нигер (261 одсто) и Бурунди (220 процената).

Највеће процентуално смањење становништва предвиђа се за Бугарску (- 35 одсто), Свазиленд (- 33 одсто) и Грузију (- 28 одсто).

Биро предвиђа да ће до 2050. Индија са 1,8 милијарди становника претећи Кину на месту најмногољудније земље света, будући да ће средином века Кина имати 1,4 милијарде становника.

За разлику од већине других развијених земаља, САД ће бележити континуирани раст становништва. До 2050. године требало би да буде 44 одсто више Американаца него данас. Та земља ће тада, са популацијом прогнозираном на 438 милиона људи, бити трећа најмногољуднија земља света.

"Атлантика", Фондација за становништво света, чије је седиште у Хановеру, упозорава да број становника Земље расте муњевитом брзином и да би већ 2025. могао да се повећа са садашњих 6,7 на преко осам милијарди.

Број становника планете се сваке године повећава за 80 милиона и то готово искључиво у земљама у развоју. Становништво Африке до средине овог века да се повећа са садашње једне, на две милијарде.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 20. авг 2008, 19:24) - NIKOLA [нерегистровани]

UF...

KATASTROFA,PROBLEMI TEK DOLAZE KAO STO VIDIMO TEK CE DA SLEDI NESTASICA NAFTE,HRANE,VODE...STA CE BITI SA SVETOM???