На Градини заплењени свети јеврејски списи и кутија опточена драгим камењем

На граничном прелазу Градина, цариници су у сарадњи са полицијом запленили свете јеврејске списе, писане на пергаменту, за које се претпоставља да су изузетно стари и вредни.

Претресом аутомобила "фолксваген туран" немачких регистарских ознака, код путника, држављанина Либана, најпре је пронађен бакарни цилиндар са пергаментом, а касније и кутија у којој се налази света јеврејска књига Тора.

Педесетседмогодишњи Либанац са пребивалиштем у Берлину рекао је да је власник предмета.

Управа царина је саопштила да су ти несвакидашњи антиквитети откривени јуче, након што су оба путника одговорила да немају ништа да пријаве, а цариници ипак одлучили да детаљно прегледају аутомобил. 

Цариници су прво у касети испод седишта, иза сервисне књижице возила, затекли кесу у коју је била умотана цилиндрична бакарна футрола која је од старости и патинирала.

Отворивши је, у њој су затекли свитак исписан на хебрејском, на пергаменту од говеђе коже, за који су посумњали да се ради о деловима свете јеврејске књиге.

Наставили су контролу аутомобила, па су у пртљагу у кеси пуној половне гардеробе, пронашли и кутију од импрегниране говеђе коже украшену полудрагим камењем која је била умотана у мајицу.

У Управи царина наводе да богато украшена кутија сама по себи представља драгоценост која се у пракси ретко виђа. Када су цариници пажљиво отворили мали катанац којим је била осигурана, у њој су затекли још један свитак за који такође постоји основана сумња да се ради о делу јеврејског светог списа Торе.

Вредност ће бити утврђена накнадном експертизом, али се претпоставља да је већа од 100.000 евра.

У току је поступак против либанског држављанина.

С обзиром на природу откривених предмета, одмах је позвана Јеврејска заједница у Београду, из које је и потврђено да су се пред цариницима нашли делови јеврејског светог списа, али да би се поуздано утврдило да ли је реч о оригиналима, неопходно је да антиквитети буду подвргнути детаљном вештачењу.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 15. нов 2019, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Vratiti vlasniku ukoliko je poznat,

Ukoliko nije, Narodni muzej moze dobiti jos jedno bitno znamenje ili neka sinagoga u Srbiji

(петак, 15. нов 2019, 13:49) - anonymous [нерегистровани]

Porijeklo

Tora se hiljadama godina pise na pergamentu do dan danas!

(петак, 15. нов 2019, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

@Poreklo

Pa prije Hrista je sigurno ako je orginal jer ako su Egipćani u starom Egiptu izmislili papir sto bi onda oni pisali na goveđoj koži ? Samo je pitanje da li je to orginal ili dobra kopija

(петак, 15. нов 2019, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

poreklo

Pergament na govedjoj kozi....pa to je tako pisano pre minimum 10 vekova ,a mozda i pre Hrista....odakle to njima? Takvi spisi vrede vise od tog drago kamenja,da uporedimo tacnost 5 Mojsijevih knjiga ,koje Jevreji nazivaju Tora....,mada imamo i spise iz Kumranskih pecina kod Mrtvog mora....,bas me zanima odakle im,to je veoma retko.....,mozda je ostalo kod nekih muslimanskih ustasa za vreme II svetskog rata kada su ubijali i krali Jevreje

(петак, 15. нов 2019, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Muzej?

Da li ostaje kod nas? Libanska ambasada? Ili kako se postupa kada se utvrdi odakle je? Da li se vraca u ratno podrucije ako npr. potice iz Sirije. Kolika kazna ceka Libanca? Moze li rts istraziti konkretno ali i u slicnim slucajevima? Hvala

(петак, 15. нов 2019, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Bravo za policiiju i carinu

Bravo za policiju i carinu!