Одржано рочиште по жалби Вукотића на изручење Црној Гори

Пред Апелационим судом у Београду одржана је седница по жалби Которанина Јована Вукотића (38) на одлуку Вишег суда у Београду којом је утврђено да су испуњене претпоставке за његово изручење Црној Гори, која га тражи због покушаја убистава.

Вукотић је по сопственој жељи доведен у суд у Немањиној у којем је, због безбедности, било појачано обезбеђење.

Обраћајући се суду, Вукотић је апеловао да се приликом одлучивања поштују домаћи и међународни прописи о изручењу, јер како сматра, у првостепепном решењу, нису поштовани.

"Само тражим да одлучите по закону", навео је Вукотић који има и спрско и црногорско држављанство.

Жалбом тражи од Апелационог суда преиначење првостепене одлуке одлуке јер, како тврди његов адвокат Зора Добричанин Никодиновић, нису испуњени услови за изручење.

Одлука Апелационог суда биће донета у наредном периоду. Након правоснажне одлуке суда, коначну одлуку о изручењу донеће министар правде Србије.

Црногорске власти Вукотића траже због кривичног поступка за покушај убиства у Котору 2016. године и недозвољено ношење оружја, а верује се и да је високорангирани припадник "шкаљарског клана".

Вукотић већ служи казну за фалсификовање пасоша

Овај Которанин, који има држављанство и Србије и Црне Горе, у Србији издржава казну од 15 месеци затвора због поседовања фалсификованог пасоша са његовом сликом, али на име Георги Андонов. 

Казну, која му истиче у децембру, треба да одслужи у Србији.

На саслушању поводом истраге у Црној Гори, која су обављена у Београду, Вукотић је летос негирао дело за које се терети, подносећи тужилаштву доказе о свом алибију.

Вукотић је под истрагом је црногорског тужилаштва за покушај двоструког убиства у Котору 2016. године – Војина Ступара и Милоша Радоњића.

Кривичном пријавом подгоричке полиције која је поднета тужилаштву поред Вукотића у том случају су обухваћени и Милић Миња Шаковић и Игор Дедовић.

Међутим, Шаковићу је летос укинут притвор и пуштен је да се брани са слободе, а Вукотићева одбрана је у жалби поводом решења за изручење, у коју је Танјуг имао увид, цитирала мишљење црногорског тужилаштва поводом молбе Шаковићевог браниоца да му се укине притвор.

Црногорско тужилаштво сматра да су престали разлози за притвор Шаковићу, имајући у виду до сада прикупљене доказе у истрази, односно одбране Шаковића и Вукотића, затим исказе саслушаних сведока који су потврдили одбрану Вукотића да критичном приликом није ни био у Котору, као и исказе сведока који су навели да је окривљени Дедовић тада био у Словенији.

Поред тога, црногорско тужилаштво је навело и да је ценило исказ оштећеног Ступара - да не зна колико је особа било у возилу из којег је пуцано на њега и Радоњића, да никога од њих није препознао и да не зна ко је пуцао на њих, наводи се у жалби Вукотићеве одбране која ове наводе у жалби цитира у прилог тези да нема довољног степена сумње да је он извршио кривично дело за које Црна Гора тражи екстрадицију.

Према ранијим саопштењима црногорске полиције, Вукотић је осумњичен и да је 23. маја 2016. године у Котору покушао да убије Тамару Звицер, супругу једног од, како се верује, вођа супарничког - "кавачког клана" Радоја Звицера.

Вукотић је у притвору у Београду од септембра 2018, а притвор му се урачунава у казну затвора, што значи да ће на слободу изаћи у децембру ове године.

Он је 10. септембра 2018. године био ухапшен у турском летовалишту Анталија са фалсификованим македонским пасошем на име Георгије Андонов и већ сутрадан је депортован у Србију.

број коментара 0 Пошаљи коментар