Графити УЧК у Бабином Мосту

На згради која служи за окупљање житеља у Бабином Мосту, недалеко од Обилића, осванули су графити "УЧК" (скраћеница за бившу Ослободилачку војску Косова). Оштећено је и дечије игралиште у склопу тог објекта.

У два наврата исписано је и "Косова" и "Косово", пренели су РТС-у Срби у том етнички мешовитом селу.

Житељ Бабиног Моста Раде Савић испричао је да се то десило у 10.15 и да је видо двојицу високих мушкараца како исписују графите. 

Случај је пријављен полицији, а у близини овог објекта је Основна школа на српском језику "Милан Ракић".

У Бабином Мосту већину становништва чине Срби. Са селима Граце, Прилужје, Племетина, Јанина Вода и Црквена водица, Бабин Мост чини компактан круг насеља између Косовске Митровице и Приштине, у којима су Срби остали да живе и након сукоба 1999. године.

Поводом исписивања графита реаговао је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић који је навео да је то тужан показатељ "колико су албански екстремисти огрезли у мржњи и колики их људски и цивилизацијски јаз одваја од нормалних људи".

"Вандализовање дома културе графитима УЧК показује колико су они далеко од културе и могућности да живе у заједници са било ким ко не дели њихове шовинистичке и расистичке погледе на свет", рекао је Ђурић. 

Сматра да се не можемо правити да овај инцидент и многи други пре њега немају везе са свеопштом радикализацијом на Косову и Метохији и политичким успехом албанских екстремистичких снага на последњим изборима.

"Упозоравам још једном екстремисте на Косову и Метохији да се не играју са безбедношћу наше деце и да не прете Србима, јер Србија ће умети да заштити свој народ од насиља и протеривања у сваком делу Косова и Метохије", поручио је Ђурић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 30. окт 2019, 12:12) - anonymous [нерегистровани]

Sta reci

Ej Srbijo jadna li si.Sta si docekala?Nigde tvoje drzavnosti.Na sve strane teroristi a srpski narod i dalje trpi teror.Nigde tvoje vojske i policije.Nije ni Albancima lako svi beze iz okupirane zemlje gde se nista ne radi niti proizvodi sem kriminala.

(среда, 30. окт 2019, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

Autohtoni

I nije crkvena vodica nego crkvene vodice..janjine vode ne janine