Косово спремно за прве оптужнице и хапшења

Специјални суд за злочине које су починили припадници Ослободилачке војске Косова подићи ће прве оптужнице током октобра и новембра, када се очекују и прва хапшења, рекао је председник удружења ветерана ОВК Хисни Гуцати.

Гуцати је, приштинском дневнику Експрес, рекао да су на адресе 24 бивша припадника ОВК стигли позиви Специјалног суда, чиме је број позива из Хага, од почетка године, достигао број од око 100.

"Очекујемо врелији октобар и новембар, јер очекујемо да прве оптужнице буду подигнуте овог месеца. Наши извори очекују хапшења три или четири особе", рекао је Гуцати, наводећи да за сада није познат идентитет тих особа.

Портпарол овог суда, Кристофер Бенет није желео да коментарише Гуцатијеве наводе.

До сада, суд од којег се очекује да ускоро обзнани и прве оптужнице, испитао је тридесетак бивших припадника ОВК, укључујући и неколико кључних команданата попут Рамуша Харадинаја, Фатмира Љимаја, Сокоља Башоту, Наима Маљокуа, Рустема Мустафу, Самија Љуштакуа, Сокоља Добруну, Хазифа Мехметија, Сафета Шаљу и Сабајдина Цену.

Представници Специјалног суда су још раније упозорили да би они који одбију да дају исказе могли да буду задржани у притвору. Међу онима које је суд позвао су осумњичени, жртве и сведоци.

Специјални суд за злочине ОВК формиран је како би се процесуирали наводи из истраге које је за Савет Европе сачинио Дик Марти.

Мартијев извештај подигао је велики прашину у међународној јавности, пошто је Швајцарац навео везе највиших команданата ОВК са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и везама са организованим криминалом, након чега је ЕУ основала посебан суд који ће се бавити процесуирањем виновника ових недела.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 15. окт 2019, 23:56) - anonymous [нерегистровани]

Sud

Malo ce da ih drze i da im plate za provedeno vreme u pritvoru, proglasice ih nevinim... ne verujem u taj Sud

(уторак, 15. окт 2019, 20:26) - anonymous [нерегистровани]

Vrana vrani...

Nista od toga ! To je samo ismejavanje demokratije i tolerancije.

(уторак, 15. окт 2019, 19:28) - Igor Gavran [нерегистровани]

Sud za OVK

Lakrdija. Taj sud nije napravljen da osudi zlocince, vec da operu ruke od zlocina. Posle ce da kazu, eto mi smo se suocili sa zlocinima iz proslosti, sudili, itd. A Srbin ce biti kriv za sve.