Хапшења због корупције у Клиничком центру у Крагујевцу

Због малверзација у вези са јавним набавкама у Клиничком центру Крагујевац ухапшено је више особа. Сумња се да је руководилац у том клиничком центру обављао ванстандардне естетске операције за које је од пацијената узимао новац.

Полиција је у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Краљеву ухапсила тринаест особа због постојања основа сумње да су починиле више коруптивних кривичних дела којима су нанеле штету Клиничком центру Крагујевац, саопштио је МУП.

Због сумње да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја у поступку јавних набавки којима су остварили противправну имовинску корист од око 26 милиона динара, ухапшени су руководиоци у Клиничком центру Крагујевац Д. П. (1970) и Н. С. (1971), као и девет посредника у продаји медицинских средстава и опреме.

Ухапшени су посредници Б. Б. (1979), М. Ц. (1955), М. Д. (1961), М. К. (1974), Б. М. (1974), Д. М. (1970), Д. Н. (1977), А. З. (1986) и Д. С. (1972), због сумње да су починили кривично дело помагање у злоупотреби службеног положаја.

Сумња се да је Д. П. у поступцима јавних набавки Клиничког центра Крагујевац, у договору са понуђачима, прилагођавао услове понуда и израду техничке спецификације, како би супротно Закону о јавним набавкама, фаворизовао одређене понуђаче, на основу чега су они добијали уговоре у набавкама медицинских средстава и опреме.

У извршењу кривичног дела осумњиченом Д. П. помагали су Б. Б., М. Ц., М. Д., М. К., Б. М., Д. М., Д. Н., А. З., Д. С. тако што су му достављали спецификације и понуде.

Полиција је ухапсила и руководиоца Клиничког центра Крагујевац Н. С. који се терети да је као саизвршилац у поступку јавне набавке учествовао у сачињавању техничке спецификације фаворизујући одређеног понуђача, наводи се у саопштењу МУП-а.

Осумњичен да је обављао ванстандардне естетске операције 

Такође, због постојања основа сумње да је починио кривично дело злоупотреба службеног положаја, тровина утицајем и фалсификовање службене исправе ухапшен је руководилац у Клиничком центру Крагујевац Г. А. (1964), који се сумњичи да је обављао ванстандардне естетске операције за које је од пацијената узимао новац.

Сумња се да је у службене исправе за те операције Г. А. уносио неистините дијагнозе, чиме је омогућио да оне буду плаћене од стране Републичког фонда за здравствено осигурања, чиме је прибавио противправну имовинску корист од 1.700 евра и 128.000 динара.

Запослена у Клиничком центру Крагујевац М. Г. (1976) ухапшена је због сумње да је помагала Г. А. у извршењу кривичног дела тако што је узимала новац од пацијената и предавала га осумњиченом, као и да је сачињавала лажну документацију и рачуне у којима је наводиила да су обављене интервенције које плаћа Републички фонд за здравствено осигурање, иако је реч о естетским операцијама које под то не потпадају.

Осумњиченима Д. П., Г. А., М. Г. и Н. С. одређено је задржавања до 48 часова и они ће уз кривичну пријаву бити приведени надлежном тужилаштву, док су остали осумњичени већ приведени Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, закључује се у саопштењу.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 18. сеп 2019, 06:01) - anonymous [нерегистровани]

U svakoj bolnici

Uhapsit po najmane 10 onih koji drzavnu sluzbu i usluge koriste u privatne svrhe uz naplatu bolesnim gradanima........oni koji para nemaju umiru u bolovima i sepsama po cekaonicama....gde nema ni kolica ni kreveta pokret ih........zalosno....Dignite medecinarima plate max i policiji...ali isto tako hapsite one koji uzimaju novac od gradana..a takvih je jako jako puno

(среда, 18. сеп 2019, 04:54) - Pepe [нерегистровани]

Bravo

Konacno, pa već 5-6 godina nije uhapsen niko iz KC Kragujevac, ranije je to bilo redovno

(уторак, 17. сеп 2019, 23:26) - anonymous [нерегистровани]

Zatvor

10 godina robije za svakog pa da vidimo ko je sledeci ?

(уторак, 17. сеп 2019, 20:59) - Индекс Крагујевац [нерегистровани]

Индекс

Да ли је ово наставак афере "индекс" која још увек није окончана судском одлуком? Ови нови осумњичени немају чега да се плаше.

(уторак, 17. сеп 2019, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

KG

Red je bio.
Pa u svakom kaficu u KG neko prica o glupostima u mitu u bolnici.

(уторак, 17. сеп 2019, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Samo napred! Nadam se da će i krupnije zverke doći na red kad tad.