Кривична пријава против Кучана за ратни злочин

Тужилаштву за ратне злочине Србије поднета је кривична пријава против бившег председника Словеније Милана Кучана, која га терети за ратни злочин против ратних заробљеника и за геноцид у лето 1991. године, пише "Политика". Кучан сматра да ће о његовој улози судити историја.

Београдски лист, позивајући се на своје изворе, пише да су кривичном пријавом обухваћени и Јанез Слапар, који је у то време био начелник републичког штаба Територијалне одбране Словеније, затим Франц Андерлич, тада командант ТО Јужноприморске покрајине Словеније, као и још тројица непосредних извршилаца злочина.

Њима се, према писању Политике, на терет ставља да су кршили правила међународног права из Женевске конвенције за време оружаног сукоба, који је трајао од 27. јуна до 7. јула 1991. на територији Словеније, између Југословенске народне армије и Савезног секретаријата за унутрашње послове СФРЈ на једној страни, и оружаних састава ТО Словеније и других паравојних формација руководства Словеније (тзв. Народне заштите) на другој страни.

Кривичну пријаву је поднео адвокат Душан Братић, који истажује злочине над припадницима ЈНА и цивилима током ратних сукоба на простору бивше СФРЈ деведесетих година прошлог века.

У пријави се наводи да је група припадника ТО Словеније, 29. јуна 1991, у месту Скофје, у непосредној близини истоименог граничног прелаза између тадашње СФРЈ и Италије, у време примене Споразума о прекиду ватре између страна у оружаном сукобу отворила ватру из аутоматских пушака на колону састављену од пет теренских возила ЈНА.

Братић истиче да је Кучан тада био председник Словеније и имао ефективну командну власт над свим оружаним формацијама, па улази у ред главних ратних злочинаца у разбијању Југославије.

"Кучан не само да није предузео ништа да се казне извршиоци, већ је подстицао на изршење ратних злочина, па су до 8. јула 1991. извршени бројни ратни злочини према цивилном становништву, међу којима су и жене и деца припадника ЈНА, рањеници, санитетско особље, заробљеници, војници који су положили оружје", каже између осталог Братић, а преноси Политика.

Кучан: О мојој улози ће сведочити историја  

Некадашњи председник Словеније, Милан Кучан, против којег је адвокат Душан Братић поднео тужбу српском тужилаштву за ратни злочин и разбијање Југославије, сматра да то не заслужује никакав коментар, те да ће о његовој улози судити историја. 

Кучан је поводом писања Политике о Братићевој кривичној пријави за Радио Сарајево рекао да те оптужбе не воде рачуна ни о чињеницама ни о историјском контексту. "Такођер, не уважавају чињеницу да је сутра 28. јуни, Видовдан, и 30 годишњица познатог говора Слободана Милошевића на Газиместану у којем је обзнањена политика која је до краја разбила Југославију и онемогућила нормалан живот свих грађанима Југославије. Што се тиче моје улоге, о њој ће посведочити историја", рекао је Кучан.

Кривичном пријавом коју је против Кучана поднео Братић обухвата и Јанеза Слапара, који је у то време био начелник штаба Територијалне обране Словеније, некадашњи заповедник ТО Јужноприморске покрајине Словеније Франц Андерлич, као и још тројицу непосредних извршитеља злочина.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(петак, 28. јун 2019, 22:27) - anonymous [нерегистровани]

A Janša? 2

I vučić je bio strastveni huskač, pogotovo na zločine u R.BiH, a sad "pruža ruke pomirenja" i misli da su ostali narodi idioti?

(четвртак, 27. јун 2019, 21:10) - misa [нерегистровани]

Nije mi do njega

Ne znam ni sam koliko sam komentara napisao za dosta medija o Kucanu i njegovom delu.Sada me ne zanima njegova moguca kazna,vec bih bio prezadovoljan istorijskim otkricem istine,za koga su on i svi takvi radili i najzad ceo svet da zna i prizna ko mu je bio bio gazda .Pored toga,valjalo bi otkriti njegove saborce,koji su i sad u politici i to u celoj bivsoj Jugoslaviji.

(четвртак, 27. јун 2019, 20:40) - anonymous [нерегистровани]

Gospodine Kučan

Dodji prvo da ti mi sudimo. Pusti istoriju, nje nisi dostojan.

(четвртак, 27. јун 2019, 19:24) - anonymous [нерегистровани]

Како ?

Па зар је Милан Кучан србин?

(четвртак, 27. јун 2019, 19:03) - Nebojsa [нерегистровани]

Svakako

Da moraju da odgovaraju zbog masakra nad neduznom decom i vojskom JNA, zlocin bez presedana, Srbija mora da stane iza tuzbe.

(четвртак, 27. јун 2019, 15:57) - anonymous [нерегистровани]

Људи грешите

Ово нема везе са српским тужилаштвом (немају они .... за то), ово је приватна тужба, прочитајте вест, свака част адвокату, он је бар покушао.

(четвртак, 27. јун 2019, 15:46) - anonymous [нерегистровани]

"Brza reakcija"

nakon vise od 28 godina, zaista srpska tuzilastva svesrdno rade da se ubice i zlocinci ne procesuiraju. Ostali su nekaznjeni brojni zlocini a spomenunut cu samo neke: Tuzlanska kolona, Dobrovoljacka, Medacki dzep, Sijekovac, Grubori i nazalost mnoga druga, izgleda da je slobodno i nekaznjeno ubijati Srbe, cesto sam ljut na svoj srpski rod i srpsku metropolu Beograd gde caruje srbofobija i idolopoklonstvo svemu sto dolazi sa zapada.

(четвртак, 27. јун 2019, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

Dobro ste se setili,

samo ne znam sta ste cekali toliko. Oni su prvi izvrsili zlocine a sudi im se kao poslednjima. Oni su prakticno zapoceli rat i raspad jugoslavije a ostali ne kaznjeni.

(четвртак, 27. јун 2019, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

Krajnje je vreme da i srbozderi odgovaraju za svoje zlocine!

Da, sve je pocelo od Slovenije.

(четвртак, 27. јун 2019, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Re: ...

I sta sad, Kucan ce da dodje u Beograd na sudjenje? Lepa bajka.