Случај Беко: Суд одустао до сведочења Адровца

Виши суд у Београду одлучио је да одустане од саслушања Ивана Адровца у поступку који се води против његове супруге Маје Адровац и Александра Здравковића, оптужених за покушај убиства бизнисмена Милана Бека у новембру 2014. године.

До те одлуке је дошло и поред противљења одбране оптужених, јер је суд више пута безуспешно покушао да испита Адровца путем видео-линка са затвором у Швајцарској у којем он издржава казну за кривична дела почињена у тој земљи.

Одбрана је инсистирала да се Адровац саслуша јер га сматра кључним сведоком, док се тужилаштво противило због његове "сумњиве процесне улоге", као и јер је близак пријатељ првооптуженог и привилеговани сведок - супруг другооптужене.

Адровац је у затвору у Цириху где, према писању медија, служи казну од 14 година затвора јер је од 2008. до 2016. године учествовао у више пљачки златара у државама Западне Европе.

Судија Марина Анђелковић рекла је тим поводом да сматра да нема сврхе да поново тражи саслушање Адровца јер схвата да Швајцарци према томе имају отпор.

"Траже да потпишемо изјаве да не смемо да обавештавамо јавност о сведочењу, а наш поступак је јаван. Такође траже да се сведочење не снима и да ми не водимо записник, већ да га они воде што је немогуће да прихватимо. Захтевају и да доставимо каталог питања и да од њега не одступамо, што није могуће", напоменула је Анђелковићева.

У наставку суђења – реконструкција догађаја

Наставак суђења је заказала за 27. јун, када ће, поред осталог, одлучити о предлогу одбране да се уради реконструкција догађаја када је покушано убиство бизнисмена испред његове куће.

Александар Здравковић је оптужен као непосредни извршилац покушаја убиства Бека, а Маја Адровац се терети за помагање извршиоцима тог кривичног дела.

Маја Адровац је после првог суђења у овом поступку била ослобођена од оптужби због недостатка доказа, а сада јој је у току поновљено суђење у поступку у ком је поред ње оптужен и Здравковић.

Обоје су пред судом негирали кривицу и учешће у том кривичном делу.

Здравковић је оптужен за кривично дело тешко убиство у покушају и у притвору је од хапшења у јулу 2016. године, док се Маја Адровац брани са слободе.

Поступак против Здравковића и Маје Адровац раније спојен у јединствени поступак по налогу Апелационог суда у Београду који је претходно укинуо ослобађајућу пресуду Маји Адровац.

Здравковићу се оптужницом на терет ставља тешко убиство у покушају.

Повезаност са покушајем убиства - ДНК траг 

Он је ухапшен у јулу 2016. године након што је рањен у пуцњави и од тада је у притвору Окружног затвора.

Приликом хоспитализације проверен је његов ДНК на основу којег је повезан са покушајем убиства бизнисмена.

Терети се да је са више непознатих особа покушао да убије Бека, као и да је довео у питање живот његовог возача Драгана Драгаша, и то тако што је пуцао у њих када је возач успорио кретање возила како би даљинским управљачем отворио капију куће на Сењаку у којој Беко живи са породицом.

Здравковић је и раније сумњичен за тешка кривична дела као припадник "земунског клана", али је оптужби ослобођен.

Беко је током сведочења рекао да би Здравковић могао да буде нападач који је пуцао на њега, али то није могао да тврди са сигурношћу.

Код Маје Адровац, која је била ухапшена у јулу 2015, нађени су меци и ДНК који су је повезали са нападом на бизнисмена, али то Вишем суду током првог поступка није био довољан доказ да је осуди за умешаност у покушај убиства, па јој је изрекао ослобађајућу пресуду у јуну 2016.

Ту одлуку је, међутим, Апелациони суд укинуо по жалби тужиоца и наложио да јој се поново суди у истом поступку са Здравковићем.

број коментара 0 Пошаљи коментар