Лубенице умало нису дошле главе мигрантима

Драматичан случај спасавања живота миграната искусили су цариници на испостави у Јагодини када су у приколици међу расадом лубеница пронашли петорицу изнемоглих Авганистанаца којима је претило гушење.

Умало трагичан крај избегнут је захваљујући правовременој реакцији царинских службеника, саопштила је Управа царина.

Наиме, када је хладњача бугарских регистарских ознака пристигла на поменути терминал ради прегледа робе, видно узнемирени возач пријавио је цариницима сумњу да се у товарном делу налазе мигранти.

"Његов страх био је сасвим оправдан, јер је био свестан да превози расад лубеница који у процесу фотосинетезе брзо апсорбује кисеоник, остављајући велику концентрацију угљен-диоксида који би могао да угрози живот 'слепих путника', уколико их има", наводи Управа царина.

Сумња возача је ускоро била потврђена, јер су након отварања хладњаче у њој затечена тројица изнемоглих и ошамућених Авганистанаца који су се жалили на тешкоће са дисањем.

Избегнут смртни исход 

Без обзира на то што су њих тројица упорно тврдила да су једини илегални путници у камиону, цариници су ипак желели да то и провере.

Унутрашњост загушљиве приколице било је тешко сагледати због висине товара и начина паковања садница, због чега је камион морао бити истоварен.

Тада су царински службеници у простору између палета, на поду приколице открили још двојицу Авганистанаца са јасним знацима гушења, од којих се један жалио на јаку главобољу и несвестицу.

Према речима возача, да цариници нису отворили товарни простор одакле су избавили мигранте, они би се до граничног прелаза Хоргош засигурно угушили.

Иако се царински службеници свакога дана суочавају са потресним ситуацијама, јутрошњи случај забележен у Јагодини свакако се убраја у ред најдраматичнијих и сведочи о томе коликој се опасности по живот излажу мигранти који се упуштају у овакве подухвате, наводи се у саопштењу.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 21. апр 2019, 14:18) - anonymous [нерегистровани]

Migranti

Dzaba se muce nece dobit azil. To je nekada bilo, lako su dobijali, pasose, stanove, novac, zdravstvo... EU je puna. Hrvati ne daju napred a u Bosni nema hrane niti smestaja za toliki broj migranata. Ocekuje se talas od 70 000 novih migranata samo u Bosni.

(петак, 19. апр 2019, 16:19) - anonymous [нерегистровани]

...

Зар није обрнуто, зелене биљке апсорбују угљен диоскид, а испуштају кисеоник?