Укинута одлука о издвајању вештачења комуникације оперативаца ДБ-а

Апелациони суд у Београду укинуо је одлуку којом је судско веће Специјалног суда, које води поступак против оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, на предлог њихових бранилаца из списа предмета издвојило извештај о вештачењу базних станица, односно телекомуникацији за коју тужилаштво тврди да је вођена између окривљених на дан убиства.

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић прецизирала је да је решење од 24. априла укинуто и враћено првостепеном суду на поновно одлучивање.

"Апелациони суд сматра да се основано жалбом тужилаштва за организовани криминал оспорава правилност и законитост првостепеног решења, јер је донето уз битне повреде одредаба кривичног поступка, пошто је изрека неразумљива, а у образложењу нису дати разлози о одлучинм чињеницама од којих зависи одлука о извдајању из списа, а дати разлози су нејасни и у знатној мери противречни", навела је Пиљићева.

Она је додала да се у образложењу одлуке Апелационог суда између осталог наводи да је, првостепени суд пре свега пропустио да у решењу таксативно наведе шта се издваја из списа.

"Због тога да се на основу овако неразумљиве изреке решења не може тачно утврдити који су докази и предмети евентуално незаконито прибављени те сходно томе и издвојени из списа", напоменула је Пиљићева.

Судско веће Специјалног суда одлуку о издавајњу поменутих доказа донео је на предлог бранилаца оптужених, јер сматра да су извештаји на основу којих је урађено вештачење прибављени незаконито, па је одлучио да ово вештачење не користи као доказ у поступку.

У питању су телекомуникације између припадника ДБ-а на дан убиства и дан пред убиство, а извештај је сачињен на основу трака које су одузете од "Телекома" и "Теленора", али за све траке не постоји потврда о одузимању.

За убиство Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, тадашњи шеф броградског центра ДБ-а Милан Радоњић и припадник тога центра Ратко Ромић, као и Мирослав Курак коме се због бекства суди у одсуству.

Њима се суђење се наставља сутра у Специјалном суду у Београду.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Радоњић и Ромић су од јула у кућном притвору уз електронски надзор, након што су претходне три и по године провели у притвору Окружног затвора у Београду.

Радоњић и Марковић се терете за подстекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство у саизвршилаштву.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

број коментара 0 пошаљи коментар