Нова правоснажна пресуда за злочин на Овчари

Након поновљеног другостепеног поступка по налогу Уставног суда, Апелациони суд у Београду донео је нову правоснажну пресуду у случају против оптужених за ратне злочине на пољопривредном добру "Овачара" у Хрватској 20. и 21. новембра 1991. године, када је убијено најмање 200 ратних заробљеника.

Новом пресудом, која је данас објављена на сајту суда, након одржаног главног претреса (суђења) Апелациони суд је осудио на затворске казне од пет година до максималних 20 година затвора осморо оптужених, док је због недостатка доказа и противречних исказа сведока сарадника, четворицу оптужених правоснажно ослободио од оптужби.

Апелациони суд је потврдио првостепену пресуду којом су на по 20 година затвора осуђени Мирољуб Вујовић, Станко Вујановић, Предраг Милојевић и Горан Мугоша, док је преиначио у делу одлуке о кривици у односу Мирослава Ђанковића и Сашу Радака које је осудио на по пет година затвора.

Пресуда је преиначена у односу на Наду Калабу којој је казна са девет повећана на 11 година затвора, и у односу на Ивана Атанасијевића (ново име му је Ивица Хусник) коме је казна смањена са 20 на 15 година затвора.

Другостепеном одлуком преиначена је и осуђујућа пресуда па су због недостатка доказа правоснажно ослобођени оптужби Јовица Перић, Милан Војновић, Милан Ланчуанин и Предраг Драговић.

Пошто је у току поступка пред другостепеним Ђорђе Рожић преминуо кривични поступак је против њега обустављен.

Окривљени су осуђени јер су у поподневним часовима 20. новембра до раних јутарњих цасова 21. новембра 1991. године, на пољопривредном добру Овцара, као припадници територијалне одбране Вуковара и добровољацке јединице "Лева судоперица", које су биле у саставу тадашње ЈНА, кршећи правила међународног права за време оружаног сукоба повређивали и убили најмање 200 ратних заробљеника.

Реч о припадницима хрватских оружаних снага, милиције, добровољацких јединица и лица која прате те оружане снаге иако непосредно не улазе у њихов састав, наводи се у пресуди.

Њих су претходно заробили припадници ЈНА предали припадницима ТО Вуковар.

Апелациони суд подсећа да је овај поступак поновљен након што је одлуком Уставног суда од 30. јануара 2014. године наложено да Апелациони суд поново одлучи о жалбама коју је подносилац уставне жалбе Саша Радак изјавио против првостепене пресуде.

Та је имала правно дејство и према свим осталим оптуженима, па је Врховни касациони суд укинуо правноснажну пресуду Апелационог суда од 23. јуна 2010. године и предмет вратио му предмет на поновно одулучивање у односу на осуђујући део првостепене пресуде.

Апелациони суд је након одржане седнице веца одлучио да отвори претрес на којем су саслушани сведоци сарадници, прибављени транскрипти из Хашког трибунала из предмета "Мркшић" и други докази, након чега је донета нова пресуда.

У образложењу своје одлуке Апелациони суд је навео да је против Јовице Перића, Милана Војновића, Милана Ланцужанина и Предрага Драговића било релативно мало доказа, као и у односу на Сашу Радака и Мирослава Ђанковића за поједине радње, суд је морао поставити одредени стандард у погледу доказаности одредених чињеница.

"Наиме, с обзиром на то да се, у највецем делу, оптужница темељила на исказима два сведока сарадника који су неспорно уцествовали, а да су постојале одредене несагласности у њиховим исказима, суд је са посебном пажњом ценио њихове исказе, па је у конкретном слуцају пошао од стандарда да није довољно да се исказом само једног сведока сарадника доказује учешће неког оптуженог у одређеној радњи, већ да је потребно да учешће у извршењу те радње потврђују или оба сведока сарадника или да се поред исказа једног сведока сарадника то доказује још неким доказима", навео је суд.

Након укидања прве правоснажне пресуде оптужени су пуштени са издржавања казни из затвора, јер је одлуком ВКС за то отпао основ, али им је изрецена мера забране напуштања боравишта, уз обавезу да се сваког понедељка јављају надлежној полицијској станици.

Оптужени за злочин на Овчари су махом у притвору и затвору били од 2003.

број коментара 0 пошаљи коментар