Ново тровање животиња у Свилојеву, међу њима и заштићене врсте

Након интензивне претраге терена око села Свилојево код Апатина у четвртак је откривен нови помор животиња, саопштило је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

За свега неколико сати потраге кроз њиве, пашњаке и неприступачно растиње пронађено је 16 лешева отрованих животиња, а међу страдалим животињама су опет строго заштићене врсте, наводи се у саопштењу.

"Поред младог орла крсташа од пре неколико дана, данас смо пронашли и пет јединки мишара, две свраке, осам шакала, једну лисицу и једног пса. На осам локација поред села пронађене су животињске изнутрице и лешеви кокошки који су били затровани, највероватније илегалним фураданом", рекла је Милица Мишковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

У помоћ заштитницима птица из Србије дошле су колеге из Мађарске са тимом специјално обучених паса трагача.

Пси Фалко и Карло придружили су се представницима Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, Покрајинског завода за заштиту природе, Покрајинске инспекције за заштиту животне средине и ЈП "Војводинашуме" у детаљној претрази терена.

"Мало је рећи да смо шокирани призором. Околина Свилојева нажалост је нашироко познато жариште страдања животиња од тровања, па смо тако и овај пут забележили огромну штету нанесену природи", рекла је Мишковићева.

Оправдано се страхује да лешева има још и да су до сада пронађени лешеви само део огромног и ужасног тровачког похода који се годинама дешава око овог малог села у западној Бачкој.

Иначе је тровање препознато као главна претња опстанку орла крсташа, и других угрожених грабљивица које редовно страдају од отрова намењених врстама које људи сматрају штеточинама.

"Наша организација води пројекат за заштиту орла крсташа 'Панон Игл', те смо одговорили на позив партнера из Србије да дођемо у Свилојево након што је тамо откривена отрована женка крсташа", наводи Деак Габор из Мађарског друштва за заштиту птица и природе.

Наводи да су пси Фалко и Карло у оваквим случајевима потребни како би се гарантовао проналазак свих извора тровања и страдалих животиња на локалитету.

"У Мађарској је чак и законски омогућен претрес објеката без налога на основу сумње услед сумње на поседовање отрова када ови пси на то упућују", објашњава Габор. 

Од почетка децембра 2016. забележено је чак седам случајева тровања дивљих животиња широм Србије

Стручњаци упозоравају да нерешавање ових случајева и некажњавање починилаца представља огроман проблем за стање животне средине у Србији, као и реалну претњу по безбедност и здравље становништва, наводи се у саопштењу.

Друштво указује и да две кривичне пријаве за тровање нису до сада резултирале чак ни формирањем оптуженог предлога и тражи да се стане на пут свилојевским тровачима и онима који продају забрањено стедство у Апатину и околини.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 13. јан 2018, 20:04)
Blok 45 [нерегистровани]

Nismo samo mi na planeti

Užasno je koliko smo neuki,nemarni i nepažljivi prema drugim vrstama i prirodi,kao da smo uljezi na sopstvenoj planeti ili samo teritoriji Najstrože kažnjavati odgovorne. Naravno staviti im na teret smrtonosne posledice njihovog delovanja.