Ухапшени осумњичени за утају пореза, оштетили буџет за 280 милиона

Припадници Министарства унутрашњих послова у Пожаревцу у сарадњи са Пореском полицијом, ухапсили су две особе осумњичене да су утајом пореза оштетиле буџет Србије за више од 280 милиона динара.

Због постојања основа сумње да су починили кривично дело пореска утаја ухапшени су одговорно лице предузећа из Пожаревца Ч. Б. (1959) и одговорно лице привредног друштва из Смедерева Д. Д. (1984).

Постоје основи сумње да су Ч. Б., Д. Д. и још једна особа, за којом је расписана потрага, од јануара до децембра 2016. године, као одговорна лица у три привредна друштва са територије Пожаревца, Смедерева и Београда сачинили рачуне са неистинитим садржајем о наводно извршеном промету добара у укупном износу од око 1,39 милијарди динара.

На основу тих рачуна Пореској управи у Пожаревцу поднета је пореска пријава са неистинитим садржајем по основу које је умањена пореска обавеза за више од 230 милиона динара.

Осумњичени Ч. Б. се терети и да је од јануара до јуна 2016. године, у намери да избегне плаћање пореза по одбитку, у пословним књигама свог предузећа, евидентирао набавку секундарних сировина од физичких лица у укупном износу већем од 460 милиона динара.

Те приходе у пословним књигама Ч. Б. је представио као друге приходе физичких лица на које није пријављен и није плаћен порез у укупном износу од око 49 милиона динара.

По налогу Основног јавног тужилаштва у Пожаревцу, осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они су у законском року, уз кривичну пријаву, приведени тужилаштву.

број коментара 0 пошаљи коментар