Од септембра пензије веће 10 одсто

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић изјавио је да већ од септембра пензионери у Србији могу да очекују једнократно повећање пензија 10 одсто.

Министар Љајић је истакао да ће, после тог једнократног повећања, почети остваривање другог дела договора с ПУПС-ом који предвиђа раст пензија на 70 одсто просечне плате у Србији, напомињући да се мора мењати индексација како би се повећало учешће зарада у одређивању нивоа пензија.

"Динамика реализације тог плана зависиће од финансијских могућности и очувања макроекономске стабилности земље", рекао је Љајић предајући Дому за старе на Лиману комби возило и три клима уређаја, поклон министарства установи у којој су смештена 274 корисника.

"У Србији, нажалост, немамо довољно капацитета за смештај старих особа, што је нарочито изражено у Београду и Новом Саду", рекао је он и нагласио да се у оквиру реформе социјалне заштите предвиђа изградња малих домова за смештај мањег броја корисника, чиме ће бити побољшан квалитет услуга.

Истичући да Војводина предњачи у погледу смештаја и пружања услуга за старије особе, у што се уверио и посетом дому на Лиману, Љајић је истакао да би такви стандарди требало да буду примењени на подручју целе Србије.

Подсећајући да у Србији има 1,2 милиона старијих од 65 година, од којих је 300.000 у Војводини, он је напоменуо да у ЕУ четири одсто укупног броја старих може да буде збринуто у домовима и сличним установама док су наши смештајни капацитети свега 0,5 одсто.

У складу с реформом, биће развијани и други видови социјалне помоћи старијима као што су помоћ у кући, дневни боравци и привремени смештаји, што ће све бити остваривано у сарадњи са покрајинском влашћу и локалним самоуправама, рекао је министар.

број коментара 0 Пошаљи коментар