Због чега малишани из Грчића немају право на бесплатан превоз до школе

За разлику од већине својих вршњака, малишанима из љубовијског села Грчића, највећи проблем је како да стигну до седам километара удаљене школе у Бачевцима, селу у општини Бајина Башта. Бесплатан превоз не могу да користе, а њихови родитељи немају право на надокнаду трошкова за гориво јер су житељи суседне општине.

Да би стигли из села са територије једне, у школу на територији друге општине, родитељи и петоро малишана, изнова траже решење.

"Одавде од мене има неких осам до девет километара, док покупим ову децу, сиђем доле, оставим их, вратим се кући. После поново око подне, поново идем по децу, покупим, вратим, развезем. Седмично возимо, једну седмицу један, други другу, трћу трећи, тако", каже Горан Велкић из Грчића. 

"Ми живимо од пољопривреде, од малине и мало стоке што имамо. и то је све крпљење у круг. Крпимо вожњу, крпимо гориво за вожњу деце, поправку аута. Имам три проблема и четврти где новац да зарадим", каже Милан Радојичићц из Грчића.

Свакодневну бригу и путовање од готово тридесетак километара, нису избегли ни уписом деце у школу на територији своје општине.

"Био сам принуђен да га испишем 2017. године и да га упишем у Бачевце због лошег пута, што је тешко ићи, што има дивљих животиња. Он је сам, из овог засеока, ишао горе у ту школу у Грчиће", каже Крста Глигорић из Грчића.

Наташа Радојичић каже да су планирали дете да упишу у школу у Грчић, али је оно било  једини предшколац.

И прошле године родитељи су имали исти проблем, али су уз подршку школе, запослених и донатора, успели да обезбеде средства за превоз.

"Ми смо до сада помагали на основу савести. С обзиром да бајинобаштанска општина има бесплатан превоз на територији за своје ђаке, они путују из друге општине у нашу школу по сопственом захтеву, ми ћемо помагати док можемо. Ако нас неко не помогне, ми не можемо сами то одржати до њиховог осмог разреда", каже Раде Јездић, директор ОШ "Стеван Јоксимовић" из Рогачице.

Од јесени ће ова дружина имати и два предшколца, што ће за њихове родитеље представљати дупли трошак за превоз.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. јан 2020, 09:24) - Srdjan [нерегистровани]

administracija

Sve jedno je ko će da plati, ali neko mora. Ima još takvih slučajeva u Srbiji. Nisu ljudi krivi što žive na granici dve opštine. Mislim da bi ipak trebalo da plati opština Bajina Bašta. Zahvaljujući toj deci škola ima veći broj učenika. 

(понедељак, 20. јан 2020, 08:38) - Pavle [нерегистровани]

Pomoć

Vučiću pomagaj!!!