Стижу додатне дозе вакцина против грипа, у домовима здравља за два дана

У Србију данас стиже додатних 10.000 доза вакцина против грипа. Вакцинација од среде. Грип за сада слабог интензитета.

Вирус грипа стигао је у Србију прошле недеље. Иако је ове године наручено 50.000 вакцина више него прошле године, укупно скоро 300.000 доза, оне су потрошене у рекордном року.

Данас стиже додатних 10.000 доза, затим следи контрола у Агенцији за лекове и медицинска средства и вакцине ће највероватније од среде бити у домовима здравља.

Докторка Снежана Кушљевић из Дома здравља "Милутин Ивковић" сматра да ће се овим количинама вакцина повећати заштита од грипа.  

"Драго ми је да су грађани повратили поверење у вакцинацију, што говоре и ове додатне количине. Имамо времена да стекнемо имунитет, потребно је да прођу две до три недеље од примања вакцине и надамо се да ћемо јануар и фебруар дочекати спремни", каже докторка Кушљевић.

Према њеним речима, у овом периоду има доста респираторних инфекција, затима стомачног вируса којима погодује и ово топло-хладно време.

Да би се заштитили, морамо да се прилагођавамо, што значи да водимо рачуна о облачењу и, првенствено, о доброј исхрани.

"Једите лука и сланине и пијте доста течности", саветује докторка Кушљевић и додаје да је пожељно и узимање витамина које садрже цинк и селен који повећавају имунитет.

Препорука је и да се избегава простор са доста људи, како се инфекције не би шириле, навела докторка Кушљевић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. дец 2019, 10:39) - anonymous [нерегистровани]

Vakcine

Da na pocetku kazem da nisam pristalica pokreta protiv vakcinacije, ali...
Moja cetiri prijatelja su primila tu vakcinu protiv gripa, i eno ih sva cetvorica sa temperaturom i jos cudnih simptoma u krevetu, dok meni, koji sam zakasnio tog dana da je primim i nisam je primio - nista nije, iako smo do vakcinacije po nekoliko sati provodili u druzenju...
Pa objasnite vi meni, sta se to desava? Pogotovu, sto nije slucaj samo kod njih cetvorice, vec kod skoro svih koji su u godinama, a primili vakcinu???

(понедељак, 16. дец 2019, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

Od koga stizu

Ko je proizvodjac tih vakcina, da li su domace ili strane?