Србија ове године од туризма зарадила готово милијарду и по евра

Туризам је у Србији све важнија привредна грана. Ове године остварила је приход од близу милијарди и по евра. Угостили смо три милиона и седамсто хиљада туриста од којих су половина странци, што је повећање од осам одсто. Кинези су најбројнији гости.

У привредну грану која остварује профит ваља улагати. У пролеће следеће године прорадиће златиборска жичара, а градиће се још једна, од Брзећа до Сунчаних врхова. Копаоник ће добити хелидром, Палић нови спа-центар, Сокобања хотел са четири звездице.

Најбољи пример успешног туристичког развоја је Врњачка Бања.

"Држава је у последњих неколико година у сектор туризма уложила 175 милиона динара у Врњачку Бању. Међутим тако релативно мале инвестиције су проузроковале енорман раст приватних улагања у бању", каже Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Србија има 375 хотела који послују све боље. Пре неколико месеци наше хотелско удружење постало је члан европске асоцијације хотела.

"То нам омогућује да се приближимо и европским туроператерима", каже Георги Генов, директор ХОРЕС-а.

До пре неколико година број агенција које су се бавиле довођењем странаца у Србију био је незнатан. Ове их је неколико десетина.

"Наша је жеља да се оне формирају по унутрашњасти као локалне мале туристичке агенције које ће пружати услуге на том локалитету и страним и домаћим туристима", каже Александар Сеничић, директор ЈУТА.

Туристичка организација Србије учествује на свим значајнијим сајмовима, организује радионице, а представља се и на трговима многих градова. У Србију доводи на десетине страних новинара, агената, блогера.

"Имамо глобалне кампање на важним ТВ мрежама, али и оно што је нарочити тренд и који смо ми препознали пре четири године и усмерили велики број активности у том правцу, јесте дигитално оглашавање јер без присуства на он лајну не постојите ни као дестинација", каже Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Организацијама и појединцима који доприносе развоју домаћег туризма уручене су награде "Туристички цвет" у седам категорија.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. дец 2019, 08:46) - Furioso [нерегистровани]

realno

Zlatibor je klasičan primer devastacije prirode. Palić ima jezero koje nije za kupanje godinama. Ono što je problem svuda u Srbiji je smeće, deponije. Reke su nam pune smeća. Inače, Venecija je 2016. godine imala 10.5 miliona turista (zvaničan podatak ISTAT-a). Znači samo jedan grad u Italiji toliko.

(четвртак, 12. дец 2019, 07:26) - Teoreticar zavere [нерегистровани]

A imamo

predloge da se ne radi nedeljom da turisti ne bi mogli da ostave vise novca u Srbiji i akciju Evrope Nostre da se spreci gradnja gondole koja bi postala turisticka atrakcija poput staklene piramide ispred Luvra. Da li samo ja u ovome vidim neciju zaveru? Ili ste svi zaboravili da se blize izbori?

(четвртак, 12. дец 2019, 06:38) - Protivnik lupanja! [нерегистровани]

I gastarbajteri se računaju u turiste!

Mršavo!

(четвртак, 12. дец 2019, 02:37) - anonymous [нерегистровани]

Prvo sredjivanje

Sve dok se ne uklone deponije smece, srede oronule fasade, urede javni WC I slicno, Nema od turizma nista.

(среда, 11. дец 2019, 23:50) - anonymous [нерегистровани]

Bez cistoce

I uredjenih i cistih javnih povrsina i cistih WC,nema pravog turizma niti dobrog glasa o zemlji.,a sve to najvise ovisi o nama gradjanima.

(среда, 11. дец 2019, 21:10) - anonymous [нерегистровани]

Lepo

Jako bitna stvar......nemojmo zaboraviti da turisti vole da vide lepu i sredjenu prirodu, a ne ilegalne deponije pored puteva, prljavstinu na sve strane...

Krajnje vreme da se tome stane na kraj

(среда, 11. дец 2019, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

Zarada

Zarada ili inkasirano?

(среда, 11. дец 2019, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

Progresivni razvoj Srbije....

Srbija je u proteklih nekoliko godina pokazala da krupnim koracima ide naprijed progresivno jacajuci sve grane privrede pa i turizam.I za ocekivati je dalji razvoj Srbije sve do rasta BDP od 5% na godisnjem nivou sto bi omogucilo i porast drustvenog i licnog standarda gradjana Srbije.
Nevjerovatno je kako napreduju radovi na projektu "Beograd na vodi",i ostalim djelovima Beograda i Srbije koji se,u nekim dijelovima,vise ne mogu ni prepoznati.
Ako uzmemo i to da Srbija pored ekonomskog jacanja jaca i vojno politicki onda samo mozemo uputiti sve cestitke aktuelnom rukovodstvu Srbije na izvanrednom vodjenju drzave.
Srecno,Srbijo,samo napred.