Сваки шести пар у Србији има проблем са остваривањем родитељства

Ове године у Србији је рођено више беба него претходне године. О трошку државе урађено скоро 4.000 поступака вантелесне оплодње. Тај поступак обавља се у пет државних и 11 приватних установа. Србија је добила и банку репродуктивних ћелија.

Проф. др Саша Кадија, заменица директора Клинике за гинекологију и акушертсво КЦС-а наводи за РТС да сваки шести пар у Србији има проблема са остваривањем родитељства.

"Нарочито након 36 године тај проблем постаје још већи јер се тада укључује и фактор време, сваки дан који прође не можемо да вратимо, тако да је Министарство здравља односно Република Србија учинила много да се помогне у тој борби за решавање проблема инфертилитета", објашњава Кадија.

Додаје да је најбољи период за остваривање трудноће између 24 и 35 године, а да је старосна граница за жене које улазе у процес биомедицински потпомогнуте оплодње 42 године. 

Говорећи о банци репродуктивних ћелија наводи да има донора.

"Банка је, у ствари, национални пројекат, она је место где се не само чувају него се врши и селекција, пријем и обрада потенцијалних донора односно репродуктивних ћелија и ембриона", наводи Кадија.

На Клиници је, по њеним речима, остварено више од две стотине поступака медицински потпомогнуте оплодње.

"Ове године смо успели да остваримо преко двеста поступака медицински потпомогнуте оплодње, један део поступака био је из замрзнутих ембриона. Проценат успешности је око 40 одсто, а из поступака инсиминације је 12 одсто", објашњава Кадија.

До краја године у Домовим аздравља Савски венац и Нови Београд отварају се прва саветовалишта за вантелесну оплодњу, а сви парови који желе да постану родитељи могу да добију информације на бесплатан број телефона – 080 333 030.

Најнижи природни прираштај је у Бољевцу и Рековац, Бабушници и Тополи, а највиши у – Нишу, Тутину и Новом Пазару.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 08. дец 2019, 16:02) - anonymousMile [нерегистровани]

To

To je tacno jer se svi bavimo politikom a ne stvarnim zivotom.

(недеља, 08. дец 2019, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

Uranijum

Prestanite Sa pricama o Uranijumu I Amerikancima, ugasite mobilne Telefone, sijalicu I pod jorgan...
Tako se djeca prave.

(недеља, 08. дец 2019, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Preduslov

Od semenke i uslova za razvoj ploda zavisi kakav ce plod biti
Duvan, alkohol, narkotik, zagadjena sredina u kojoj se zivi, voda, vazduh, hrana, geni - nasledstvo. Uslovi koji uticu hoce li biti potomstva i kakvog potomstva . Abortusi nisu prirodna stvar , to je drustvo , medicina izmislila. Bio sam u gostima kod jedne familije koja je dobila bebu , bilo je malo veselje i velika radost , rodila se cerka i unuka . Bilo nas je 6 osoba i beba. Deda , baba i oba roditelja puse cigarete i nazdravljaju sa rakijom od radosti . Malo oprezno kazem ; Da sredina i ta soba mozda nije najbolja za bebu , na moju primedbu deda kaze ; Dobro je da se prekaljuje od pocetka , to je ceka u zivotu .
Ne znanje i egoizam .
Potrebna je veca prosveta na tom polju , Zivotna nepismenost je velika u Srbiji

(недеља, 08. дец 2019, 11:19) - anonymous [нерегистровани]

A pre uranijuma?

Kao da je Srba bilo puno? Kako su nas Albanci demografski deklasirali još pre 50 godina? 

(недеља, 08. дец 2019, 10:52) - anonymous [нерегистровани]

Едукација младих будућих родитеља

А абортус ? То и те како може да смањи могућност да се девојке остваре као мајке. Србија је међу првима у свету по броју абортуса. Слобода одлучивања је добра али не би било лоше да се уведе едукација девојака по том питању и у средњим школама и на бројним предавањима на ту тему.

(недеља, 08. дец 2019, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

sta ocekivati

zagadenje vode, vazduha itd. nije cudo

(недеља, 08. дец 2019, 10:25) - lazovic m. [нерегистровани]

"Сваки шести пар у Србији има проблем са остваривањем родитељства"

Pa sta i ocekivati posle americkog osiromasenog uranijuma