Шарчевић o резултатима ПИСА теста: Гимназијалци "извукли причу"

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић поновио је да су српски ђаци заправо задржали исто место или постигли мало бољи резултат на овогодишњем ПИСА тесту у односу на претходно тестирање из 2012.

Одговарајући на питање новинара да ли сматра да је одговоран за то што су српски ђаци остварили поражавајуће резултате на ПИСА тесту и шта ће Министарство урадити тим поводом, Шарчевић је одговориo:

"Ако говоримо да је од 79 земаља Србија на 45. месту, то је место где смо ми били. Ако узмете да је 2012. било последње тестирање а ми смо од рангиране 63 земље били 43, онда је ово мало бољи резултат. Поражавајући резултат може да се каже за земље које су испод Србије, то је читав регион Западног Балкана", рекао је Шарчевић.

Рекао је да многе ствари морају да се поправе и да је у току реферма образовања која још није видљива за ПИСА.

Уочи свечаности "Innovation date", коју је организовао Фонд за иновациону делатност, Шарчевић је рекао да је већ почело реализовање 80 одсто образовних политика што, каже, прати Европска комисија и да је у току израда стратегије образовања до 2030. године.

"Гимназијалци извукли причу" 

Министар је рекао да је оно добро што нико није приметио и похвалио, а то је да су на ПИСА тестирању, како каже, гимназијалци "извукли причу", а да су деца са трогодишњим образовањем "повукла доле".

"Деца која треба да покажу да имамо талентоване ђаке чине само један одсто у досадашњем моделу, ми га дижемо на пет одсто. То су деца надарена за инмформатику, за хемију, биологију, то још није стигло на ред да се тестира. Ако појачамо горњи део те листе, оснажимо талентоване, задржимо јак тренд у гиманзијама, треба да поправимо ово што је структура трогодишњих", рекао је Шарчевић.

Не треба, каже, заборавити чињеницу да је Србија за разлику од других земаља које су напредовале на ПИСА тесту имала 20 година "лоших ситуација" у земљи и да образовање није баш приоритетна тема у друштву.

"Када узмете показатељ колико се улаже у образовање и какви су резултати Србије, ми смо ту високо котирани", каже Шарчевић.

На питање новинара да ли је за њега поражавајуће што је трећина ђака функционално неписмена, Шарчевић је одговорио да је за то крив систем и узвратио: "Јесте ви ишли у ту школу? Онда сте ви функционално неписмени. Ви сте такву школу завршили, је л' тако?"

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. дец 2019, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

Нису ђаци функционално неписмени ...

него је тест функционално бескористан.

(четвртак, 05. дец 2019, 17:57) - Сале [нерегистровани]

Ко је победио?

Ко на овом тесту није учествовао, тај је уствари положио, јер није узалуд трошио време ни новац. Србија следећи пут уместо да баца паре, нека уложи у Петницу.