Испраћај српских мировњака који ће штитити бродове од пирата

Са нишког војног аеродрома "Наредник пилот Михајло Петровић“ свечано су испраћени припадници Тима за заштиту бродова у мултинационалну операцију "Aталанта". Свечаности су присуствовали командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан са сарадницима, припадници 63. падобранског батаљона на челу са потпуковником Бобаном Георгијевим и чланови породица припадника тима.

Наши мировњаци биће ангажовани у мисији Европске Уније у Аденском заливу, уз обале Сомалије. Војска Србије седми пут шаљу аутономни тим у операцију "Aталанта", која је започета 2008. године због повећаног броја пиратских напада и стварања озбиљних безбедносних претњи на Рогу Африке.

Бригадни генерал Мирослав Талијан је вођи тима капетану Живку Богдановићу уручио ратну заставу јединице и нагласио да се ангажовањем припадника Специјалне бригаде у мултинационалним операцијама под мандатом Европске уније у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, Република Србија интегрише у ову важну област активности Европске уније.

Припреме тима реализоване су, по речима потпуковника Георгијева, у Специјалној бригади и Речној флотили, а вођа тима реализовао је непосредне припреме у Шпанији.

Ангажовање наших мировњака у овој операцији трајаће четири месеца. 

број коментара 0 Пошаљи коментар