Нова или половна зимска гума – дилема која мучи возаче

Јутарње температуре иду у минус, на планинама се појавио и први снег, тако да, ако идете на пут, не заборавите да су, осим зимских гума, и ланци обавезна опрема.

Лоше време повећало је број саобраћајних несрећа али и довело до још већих гужви у градовима.

Неопходно је смањити брзину и заменити летње пнеуматике.

Ако то нисте урадили, можете бити искључени из саобраћаја и бити кажњени као технички неисправно возило.

Још гора је ситуација ако имате незгоду јер се у записник уноси које сте пнеуматике имали на возилу. Ако се испостави да возач није крив, мора да сноси целокупну штету ако није имао зимске гуме.

Код вулканизера за сада нема гужви.

"Време нам је наклоњено, нема још велике гужве. Углавном долазе фирме, а физичка лица мало мање", каже Милан Ђурић, шеф сервиса "Гудаловић".

Нова или половна зимска гума дилема је која мучи многе возаче.

Цене нових гума су доста снижене, тако да се не исплати куповаати и по деценију старе гуме са којима су проблеми неизбежни.

"Цене су као и прошле године, чак је можда и мало јефтиније. Има брендова од 4.000 па до 10.000–12.000, зависи који су брендови у питању", рекао је Ђурић.

При куповини зимских гума треба обратити пажњу на димензију и балансирање.

Савремени аутомобили имају аутоматске читаче притиска у гумама и уколико неко нестручан ради монтажу и демонтажу, може да направи штету од неколико стотина евра.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(среда, 04. дец 2019, 21:54) - anonymous [нерегистровани]

Nove gume

Ko hoce uvek nove gume mora posle svake voznje da ih kupuje.

(среда, 04. дец 2019, 20:08) - anonymous [нерегистровани]

Nova guma svakako

Masinac sam i profesionalno svima savetujem i kazem da jednostavno kupe nove gume. Polovne gume mogu da zadovolje zakon ali ne i zivot da spasu. Usled kocenja dolazi do 30 posto povecanja mase vozila, primer auto od 2 tone udara silom od 2.6 tone i vise te izuzetno je opasno koristiti polovne gume.

Jedino nova guma ima odgovarajucu cvrstinu i mekocu.

Srecan put svima i kupite za vaseg ljubimca neki par novih guma !

(среда, 04. дец 2019, 16:39) - anonymous [нерегистровани]

Velika Nauka

Zimska guma ima sare i materijal koji su izabrani za dobro prijanjanje na podlozi. Nova ili polovna nije teska dilema, treba pregledati dubinu sare i definitivno starost gume, sto je broj sa cetiri cifre, prve dve su nedelja, a druge dve godina proizvodnje. Ne treba da bude starija od 3-4 godine, a njen kvalitet puno zavisi i od uslova cuvanja, jer sama guma ne sme da se susi, sto se lako vidi po mikro naprslinama na zidu gume. Takodje, ove gume treba da budu jace napumpane nego sto se koristi kod letnjih guma.

(среда, 04. дец 2019, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

Куме, ћелаве ти гуме - то је та филозофија сирћета, буразерства и слављења "уштеде"

То је дилема само у србистану.Нормалан човек неће никада ни узимати у обзир такве сулуде авантуре.Да ли купујете половне пакне/плочице за кочнице, полован антифриз, брисаче...Знам, знам, сиротиња, паре, кукњава.Али није вам ово југославија да сви морају да возе коле.Кола су луксуз, а безбедност и живот 1000 пута толико.Ево ја сада баш док пишем ово бесним због задњих кочница, јер је сервис омануо да утврди проблем прво мислећи да је на ауту добош па наручили облоге, а онда кад су видели да су дискови морали да одгоде испоруку сервисираног возила док им стигну плочице, а сада а кажу да је са плочицама све било у реду и да су чељусти проблем.И сада уместо 3000 дин. за облоге/плочице треба да плаћам за 13000 за чељусти и уље.А сада на крају им не верујем ни да је то проблем већ да само желе да ме очерупају.Ипак, ако не могу да платим нећу ни да возим.Закључаћу га и до пролећа нека седи под снегом.Проклета кола.Ко год нешто ради, не може без њих.Али већина возача овде се возика и само пребацује од тачке А до Б, што би могли и превозом, бициклом, пешке.

(среда, 04. дец 2019, 13:47) - Tomisla Mitrovic [нерегистровани]

Hmmm

Imas auto od 10-20 hiljada evra i gledas na gume od 5000 dinara SMESNO.

(среда, 04. дец 2019, 13:12) - V.Mitic [нерегистровани]

nove gume

Po vama treba svake godine kupovati po dva Tigrica da bi imao nove gume.Treba malo razmisliti kad se daju komentari.

(среда, 04. дец 2019, 13:02) - anonymous [нерегистровани]

Hmm

Nove ili stare gume, zaista mi treba dosta novca za gume na mojem autu gume 255- 55- 19 zaista su skupe ali se odlucujem uvjek da kupim nove gume ljetnje na alu felgama a takodje i zimske na ulu felgama i sam zamjenim tockove i vozi brale do mile volje bez problema na putu pozzzz iz Dijaspore .

(среда, 04. дец 2019, 11:46) - Pišta [нерегистровани]

Moj fića

Ja na moj fića ima guma 24 god. star. Nema problema ni leti a ni zima. Nema da kliza.

(среда, 04. дец 2019, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Тигар

Купите два комплета Тигрица, за лето и зиму и дилеме више неће бити. Увек нове гуме.

(среда, 04. дец 2019, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

Mene nista ne muci

Kad nemam para ja se opustim.