Колико извршитеља је кажњено због неоснованих трошкова

Накнаде које дужници плаћају за рад и трошкове јавних извршитеља некада премашују основни дуг. На то упозорава и заштитник грађана. Сматра да је неопходно преиспитати jавноизвршитељску тарифу. Накнаде, додаје, висином угрожавају егзистенцију сиромашнијих грађана и постају неформална казна. У Министарству правде за РТС кажу да је израда новог тарифника јавних извршитеља у завршној фази, а ми смо проверавали и то колико је извршитеља кажњено због противзаконитог обрачунавања и наплаћивања накнада и како.

Пети октобар 2017. датум који је Добрили Петровић променио живот. Те ноћи јавни извршитељ иселио је из стана са ћерком и унуцима, међу којима је била и беба. И док тражи правду на суду, сматрајући да после смрти супруга има право на стан као заштићени станар, Добрила живи са око 13.000 динара месечно. Две трећине пензије, каже, одбијају се због трошкова извршног поступка.

"То су радила три извршитеља и сви су узели своје награде, тако да три извршитеља су узели 36.941 динар. Сада имам трошкове извршног поступка, значи мог исељења, који су 321.000. Kопију сам добила у канцеларији јавне извршитељке, али ја не знам коначно колико су моји трошкови, јер ми никад није дала званичан трошковник", наводи Добрила Петровић из Београда.

Дужник мора да плати за послове које обавља извршитељ. На пример, за састављање решења, закључака, достављање тих писмена, било поштом или лично.

"То што је уручено као лично мени нека одлука, ја ту ниједну одлуку нисам добила ни писмено ни да ми је неко лично уручио, то је све наплаћено", каже Петровићева.

И други трошкови иду на терет дужника. Рецимо, ако јавни извршитељ или поверилац ангажује комби за селидбу, бравара, сведоке приликом исељења, адвоката и слично. Често су ти издаци неоправдани, кажу упућени.

"Међу неоправданим трошковима заиста су врло маштовите ставке. Просто неки пример – за излазак камиона на исељење зарачунава негде око 45.000 динара по сваком изласку, без обзира да ли је заиста рађено нешто тог дана или не. Чињеница да су извршитељи приватни предузетници и да многи од њих зарађују стотине хиљада евра годишње, тако да апсолутно није тачно да су они јавни службеници који раде по неким фиксним правилима, јер да је то заиста тако, да су они заиста под контролом државе и суда, онда би имали фиксне плате, а не у зависности од тога колико наплате за сваки случај", нагашава Саша Перић из Здружене акције "Кров над главом".

Заштитник грађана потврђује да неке радње у извршном поступку нису неопходне или да могу бити вишеструко јефтиније. Два пута се обраћао Министарству правде. Сматра да је нужно кориговати јавноизвршитељску тарифу.

"Често, на то нам се грађани највише и жале, она је вишеструко већа него сам основни, главни дуг са приспелим каматама. Ми знамо врло добро да је највећи број оних извршења на комуналним услугама. Најчешће грађани који су долазили у институцију су се обраћали, јер немају новац да плате ни те услуге и онда када долазимо до тога да они морају да плате и надокнаду која је вишеструко већа, они се доводе у заиста један апсолутно неповољан положај", тврди Зоран Пашалић, заштитник грађана.

У одговору РТС -у Министарство правде наводи пет извршитеља који су кажњени зато што су дужнику неосновано обрачунали и наплатили трошкове. Четворица су новчано кажњена, у износу од 89.000 до 358.000 динара, док је један добио три месеца забране обављања делатности јер је неосновано обрачунао и наплатио дужнику 647.000 динара.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 04. дец 2019, 11:42) - Mario [нерегистровани]

Zanimljivo!!!

A ge je to prijatelju moj normalno da je kamion za selidbe 45.000din mozda u Parizu, ali pouzdano znam da ni tamo nije toliko. A to sto nije radio a bio je angazovan to placa onaj koji je to organizovao a ne neko treci.

(среда, 04. дец 2019, 11:28) - самуило самарићанин [нерегистровани]

Пустите демагогију...

не извршавате Ви увек и само судске одлуке..., врло често јавни извршитељи креативно поступају и самостално "филују" сопствене трошковнике, па их самостално реализују. Говорите као да сте члан извршног одбора Коморе јавних извршитеља, или службеник Министарства "правде" које се не одриче својег "франкенштајна"
Молим Вас, јавни извршитељи спроводе извршења и у тзв.извршним хипотекарним кредитима, за које нема судске одлуке. О комуналним стварима да и не говорим.
Пољуљано поверење у правни систем није враћено са извршитељима, напротив, него ће се вратити ангажовањем додатног особља у судовима, додатним материјалним улагањем у судове, промишљенијом мрежом судова, и обучавањем сарадника и судија, и "одустајањем од експермента" са извршитељима и нотарима....

(среда, 04. дец 2019, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Zanimljivo je da neki misle da je izlazak kamiona radi iseljenja neopravdan bez obzira da li je nešto rađeno. Ako izvršitelj dovede kamion i ljude radi iseljenja a spreče ih bukači koje policija neće da rastera, trošak ostaje a ko će drugi da ga plati ako ne dužnik, koji ne želi da izvrši sudsku odluku dobrovoljno, nego mora da se sprovodi prinudno. Ili možda mislite da kada dođete na posao i provedete tamo osam sati, ne treba da primite platu ako niste imali šta da radite?

(среда, 04. дец 2019, 10:31) - самуило самарићанин [нерегистровани]

ИДЕЈА је следећа....

Укинути псеудо-правосудне службе извршења и овера, односно јавне извршитеље и јавне бележнике, и уз укидање забране запошљавања у јавном сектору извести прецизан прорачун о потребном броју особља, судијских помоћник и другог особља и распоредити у судове.
Јасно пледирам да се ови послови врате под надлежност провостепених судова опште надлежности.
Такође, уставом прецизно одредити да се јавне службе не могу законом поверити приватним предузетницима!!!

(среда, 04. дец 2019, 10:30) - anonymous [нерегистровани]

Hm...

Ne treba korigovati samo izvršiteljsku, nego i Javnobeležničku tarifu.Isti su takođe privatni preduzetnici sa javnim ovlašćenjima, koji nikome ne podnose račune i narodski rečeno "deru" sa svojim troškovima.

(среда, 04. дец 2019, 10:03) - anonymous [нерегистровани]

Ok

Gospodo, izvršitelji, notari i ostali su nam silom nametnuti sa zapada.Prva poglavlja o pristupanju u EU su bila o tome, kako da nam se nešto, preko reda nametne i sistem okrene naglavacke.U E U ne udjosmo a nakaradni zakoni, gde gube i gradjani i drzava, ostadoše.Znate li da notari zaradjuju i po milion dinara mesecno.I to sve po zakonu.Dušan

(среда, 04. дец 2019, 09:24) - anonymous [нерегистровани]

Oduzimanje licence

Svaku nepravilnost ostro kazniti oduzimanjem licence. Izvrsitelj treba predstavljati coveka koji se bori za pravdu a ne za svoj dzep.Isto je i sa notarima, prevelike tarife guse privredu a drzava ne dobija nista.Posle se cudimo sto posten svet odlazi iz zemlje..