Србија плаћа одштету Малиши Јевтовићу због тортуре у затвору

Европски суд за људска права утврдио је да је Малиша Јевтовић, осуђен на 40 година затвора због убиства трогодишње девојчице Катарине Јанковић 2005. године, био жртва тортуре и нечовечног поступања затворских чувара према њему, за шта је државу Србију прогласио одговорном.

Суд у Стразбуру наложио је држави Србији и да, након правоснажности одлуке, на име нематеријалне штете Јевтовићу исплати 4.000 евра, а на име трошкова поступка још 2.355 евра, наводи се у одлуци суда која је објављена на његовом сајту.

Европски суд сматра да је Србија одговорна јер су њени затворски чувари злостављали Јевтовића у притвору и затвору, чиме су прекршене одредбе Европске конвенције о људским правима - о забрани торуре, нечовечног поступања или деградирајућег третмана.

Суд је утврдио да је Јевтовић злостављан у Окружном затвору у Београду у два наврата (2007. и 2009. године), као и у периоду од 22. до 24. децембра 2011. године у Казнено-поправном заводу у Пожаревцу.

У својој одлуци, Европски суд је утврдио и да надлежни правосудни органи, најпре Основно јавно тужилаштво у Пожаревцу и Основни суд у Пожаревцу, нису спровели ефикасну и делотворну истрагу како би открили учиниоце злостављања и адекватно их казнили.

Јевтовић је осуђен на максималну казну од 40 година затвора због бруталног убиства трогодишње Катарине Јанковић 2005. године, а њена мајка, која је била у вези са Јевтовићем, због помагања у овом злочину осуђена је на 37 година затвора.

Казну затвора сада издржава у строго чуваном затвору Нова скела, у Падинској скели.

број коментара 0 Пошаљи коментар