Девојчице из Врања освојиле друго место на Светском роботичком такмичењу

Ученице осмог разреда ОШ "Светозар Марковић" у Врању, Леонора Ристић и Анђела Ристић, под вођством ментора Саше Ристића, освојиле су друго место у категорији Технички изазов на Светском роботичком такмичењу у Гуангџоуу, одржаном од 29. новембра до 1. децембра.

У конкуренцији од 50 тимова из свих делова света успеле су да направе одличну комбинацију механичког решења робота и управљачких способности захваљујући којој су доспеле у сам врх MakeX роботичког светског такмичења.

Овогодишњом темом такмичења под називом "Чувар града" (City Guardian) организатори су желели да виде решења у којима ће робот својим активностима утицати на уређење града, али и сарадњу супарничких тимова од које је зависила успешност урађених задатака.

Две компоненте задатака представљале су аутоматску, која је зависила од претходно написаног програма, и мануелну компоненту, која се ослањала на мануелно управљање роботом и напредна конструкторска решења на самом роботу. 

У генералној конкуренцији на такмичењу у Гуангџоуу учествовало је преко 200 тимова из целог света, а тим Србије заузео је одлично 48. место, док су се три тима из Хрватске нашла на петом, 28. и 45. месту, а ученици из Грачанице на 49. месту, чиме су се све екипе из региона нашле у 50 најбољих.

Леонора и Анђела пласирале су се на светско такмичење у Кини тако што су се на Европском отвореном првенству у Загребу одржаном у октобру бориле у конкуренцији са још четири школе из Србије, али и у европској конкуренцији са 90 тимова из целог региона и Европе.

Учешће такмичара и такмичарки на европском и светском MakeX такмичењу омогућило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а захваљујући програму Битка за знање који у Србији спроводи Фонд Б92, а путем којег је 431 школа у Србији добила 2.155 едукативних mBot робота.

број коментара 0 Пошаљи коментар