Муке породице Калифа – Канада их неће, у Србији не желе да остану

Отац, мајка, три сина и неколико транспарената данима стоје по сунцу и киши испред канадске амбасаде. Амран Kалифа жели да се врати у Kанаду са својом породицом, али како каже, "чиновници канадске амбасаде неће ни да чују за његове муке и проблеме". Он је за њих мигрант и требало би да се врати у Либију.

Амран је рођен у Либији. Дипломирао је археологију у Србији, радио у Kанади и вратио се у Србију да заврши докторске студије. Сада има породицу и докторску титулу, али нема посао, а више ни државу у којој би могао да настави живот.

"Више не знам. Зато сам овде испред амбасаде. Желим да спасем идентитет моје деце ако сам ја већ свој изгубио", каже Калифа.

Kалифа прича да је студирао у Србији деведесетих, помагао избеглицама из БиХ и Хрватске, научио српски језик и кренуо даље у свет. Са женом која је, као и он Либијка, једно дете је добио у Либији, а друго двоје у Kанади.

"Био сам себичан кад сам у Канади одлучио да ћу у Србији да завршим докторат. Овде траје три године, а тамо шест. Извините, погрешио сам, био сам себичан и зато сада моја деца пате", рекао је Калифа.

За време његових докторских студија у Либији је почео рат. Kако сам каже тамо је био активан јер је покушавао да заштити археолошко наслеђе од исламских екстремиста. Због тога више није добродошао у своју родну земљу.

Породица има избеглички статус

У УНХЦР-у у Србији кажу да су целој породици дали избеглички статус:

"Деца иду у школу, супруг је радио и с обзиром на то да су међу породицама којима је додељен статус и правна заштита, УНХЦР им је додељивао и финансијску помоћ која се додељује најугроженијим избеглицама", каже Мирјана Миленковски из УНХЦР-а.

Kалифа, међутим, каже да процес интеграције у Србији није ишао најбоље, да курсеви језика за породицу нису добро организовани, да нису добили адекватне папире, ни здравствене ни личне, са којима би могли да функционишу.

"Моја деца већ четири године немају здравствену заштиту", каже Калифа.

Међутим, у УНХЦР-у тврде да је довољно да затраже и да ће адекватне документе добити цела породица.

"Та породица је на располагању имала часове српског језика, деца су ишла у школу, отац је радио као преводилац, постоји орган којем треба да се обрате за папире", рекла је Мирјана Миленковски.

Деца не желе да остану у Србији

Новчана помоћ УНХЦР-а није вечна, послови на којима је Kалифа радио све су ређи и породица се тренутно налази незавидној ситуацији.

Мајка и најстарији син немају никакве путне исправе. Српски пасош не могу да добију, а избегличке путне исправе им не дају, тврди Kалифа. Због тога су покушали да се врате у Kанаду.

Kанадско држављанство имају два сина, па су мислили да са повратком неће бити проблема.

Афаф Елхаг Муса, Калифина жена, каже да се породици и последње три године живот свакодневно погоршава и да су деца потиштена: 

"Деца их стално испитују одакле су, а они су збуњени. Питају ме одакле су. Рекла сам им да је њихова земља Канада. Они су ми рекли да не желе да остану у Србији више."

Калифа каже да су имали понуду Амбасаде

Њен супруг тврди да је конзул канадске амбасаде породици понудио да се два сина са држављанством врате у Kанаду где ће им амбасада пронаћи породице у којима би живели.

"Ја као отац нећу да предам своју децу никоме. То су моја деца и ја сам одговоран. Ја ћу да браним њихова права док сам жив", каже Калифа.

У Комесаријату за избеглице УН кажу да би можда најбоље било да се породица интегрише у српско друштво и ту настави живот. 

"Можда да размотре могућност да остану у Србији. Да искористе све оно што им је на располагању, нађу запослење, науче језик и интегришу се у земљу у коју су предали захтев за азил и добили избеглички статус", наводи Мирјана Миленковски.

Мајка каже да би се вратила у Либију, да су тамо сигурни.

"Сада желим да останем уз своју децу у земљи у којој су рођени. Не могу да нађем посао овде. Не говорим ваш језик. Како да живим овде без посла, хране, како да платим струју", пита Афифа.

Један од синова, Аксел Север каже да би волео да разговара са амбасадором Канаде у Србији. 

"Ја сам грађанин Канаде. Желим да уђем у Амбасаду и причам са амбасадором. Желим да остварим своја права и победим. Много тога бих му рекао. Питао бих га зашто не жели да нам помогне. Није фер да не можемо да остваримо наша права", каже Север док стоји на киши испред Амбасаде.

У канадској амбасади су рекли РТС-у да због закона о приватности не могу да коментаришу овај случај. Породица Kалифа каже да ће правду наставити да тражи на за њих једином могућем месту, на улици, испред Амбасаде.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(уторак, 03. дец 2019, 15:18) - anonymous [нерегистровани]

Канађанин

Нешто се ту не поклапа, ако су му деца рођена у Канади, они аутоматски по канадском закону имају право на кандско држављанство, које могу да остваре до своје 18-те године.Родитељи на конто малолетне деце добијају привремени статус, по убрзаном поступку.Шта је тачно у питању код овог господина, то само он зна.А пошто је ту децу већ измучио и ни сами не знају где припадају боље нек се опамети и искрено поразговара са амбасадором уместо што ту прави шоу програм од своје породице.

(уторак, 03. дец 2019, 14:36) - Ivan [нерегистровани]

Nista mi nece nedostaljati

Pa samo su govorili koliko ne vole Srbiju. Ni ja nisam srećan u njoj ali ako me niko drugi ne želi- hvala ti zemljo koja me primas kakva god bila.

(уторак, 03. дец 2019, 14:29) - Nikola [нерегистровани]

@ Rade

Pa po tvojoj logici svi u Americi, Kanadi, Meksiku, Brazilu itd imaju problem identiteta, jer vecina ljudi koja zivi na prostoru tih zemalja ne vodi poreklo sa tih prostora..

Porodica Kalifa ima problem
Imaju problem sa identitetom: ne znaju šta su, deci neće da objasne da su oni ipak Libijci da je njihova zemlja otadžbina Libija da treba da su ponosni.Ništa bolje nije ni sa nekm našim građanima koji bi i roditelje prodali za parče Amerike, a tamo žive bednije nego u svojoj otadžbini.

(уторак, 03. дец 2019, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

Doktor

Doktor je titula, i nije vezana iskljucivo za medicinu. Lekar je zvanje na koje vi mislite a doktor je titula preuzeta iz latinskog i koristi se i u oblasti prava npr.

(уторак, 03. дец 2019, 13:18) - anonymous [нерегистровани]

Не Србија

Идите ви лепо негде другде. Нисте за Србију.

(уторак, 03. дец 2019, 12:41) - anonymous [нерегистровани]

Paradoks

On je zavrsio doktorske studije arheologije, nije on doktor(ljekar) na kojeg ti mislis.

(уторак, 03. дец 2019, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

не

Не може то тако. Родили сте двоје деце у Канади и сада би да идете сви. Овако би пола исламског света да нађе живот у земљама изобиља.

(уторак, 03. дец 2019, 12:14) - Rade [нерегистровани]

Porodica Kalifa ima problem

Imaju problem sa identitetom: ne znaju šta su, deci neće da objasne da su oni ipak Libijci da je njihova zemlja otadžbina Libija da treba da su ponosni.Ništa bolje nije ni sa nekm našim građanima koji bi i roditelje prodali za parče Amerike, a tamo žive bednije nego u svojoj otadžbini.

(уторак, 03. дец 2019, 11:38) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

УНХЦР

Da nije ove institucije ne bi bilo ni "migracija". Placaju migrantima placaju i zemlji koja ih primi. To znam sigurno. Kada su osamdesetih Haicani bezali u Dominikansku Republiku HNHCR je Dominikancima davao po dva dolara na dan za svaku osobu koju prime. Objavljeno je tada u novinama. To je izazvalo buru jer prosecni Dominikanac nije imao dva dolara na dan.

(уторак, 03. дец 2019, 10:44) - anonymous [нерегистровани]

Браво

Баш сте то лепо смислили. Право у Канаду. Има један проблем. Канада вас не жели. Србија је ваша најбоља опција.