Пашалић: У мањим срединама крију децу с инвалидитетом

Став према особама са инвалидитетом зависи од места до места и тамо где постоји емпатија нема проблема, међутим и данас постоје места у којима се деца са инвалидитетом крију од других, рекао је у Скупштини заштитник грађана Зоран Пашалић.

Зоран Пашалић је истакао да је током посете градовима широм Србије схватио да положај особа са инвалидитетом зависи од локалног става.

"Ако има емпатије онда проблема нема. Међутим, ако нема разумевања онда проблеми иду до тога људи особе с инвалидитетом крију, чак и децу", рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је рекао да је његова обавеза да прати овакве ситуације и да у будућности решава такве проблеме.

"Закони су добри али пракса их не прати на одговорајући начин", рекао је Пашалић, додајући да се особе са инвалидитетом у свакодневним активностима суочавају са бројним препрекама које им онемогућавају кретање.

У току претходних десет година, особе са инвалидитетом обратиле су се заштитнику грађана 2.187 пута, навео је Пашалић.

"Долазимо где год нас позовете и овом приликом наглашавам да Србија штити све своје грађане", рекао је Пашалић у Скупштини града Београда уочи обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом.

Пашалић је рекао и да је важно питање које се поставља пред сваке изборе, како да се омогући особама са инвалидитетом да равноправно гласају.

"Грађани са инвалидитетом суочавају се са разним физичким и информационим проблемима приликом гласања. Они треба да равноправно учествују на изборима и да искажу своју вољу и зато позивам све да им омогуће то", рекао је Пашалић.

број коментара 0 Пошаљи коментар