Решења ПИО фонда и на Брајевом писму

Од 1. јануара 2020. године свако решење које изда ПИО фонд биће штампано и на Брајевом писму, најавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Зоран Ђорђевић је, на скупу у Скупштини Србије уочи Међународног дана особа са инвалидитетом "Приступачна будућност", рекао да је проблем особа са инвалидитетом то што још увек не постоје приступне рампе у бројним установама, те су оне тако недоступне за њих.

Министарство које води, како је рекао, допринело је у овој години да 77 установа буде приступачно за особе са инвалидитетом.

На бољој приступачности, како је рекао, радили су и ПИО фонд и Национална служба за запошљавање. Тако је 27 филијала ПИО фонда постало приступачно особама са инвалидитетом и 35 филијала НСЗ. Осим рампи у филијалама су постављене и тактилне табле.

Министар је навео да кроз различите програме са НСЗ покушавају да реше и проблем незапослености особа са инвалидитетом, да су организоване бројне преквалификације и доквалификације.

Ђорђевић је рекао да је у министарству које води запослено неколико особа са инвалидитетом, да је задовољан њиховим радом и да би волео да његов пример следе и друга министарства и јавна предузећа.

Информационе технологије су област где особе са ивалидитетом, како је рекао, могу да дају посебан допринос, те су због тога недавно организоване ИТ обуке за особе са инвалидитетом.

Репрезентативац Србије у кошарци у колицима Жељко Ћирковић рекао је да је кошарка у колицима једини колективни спорт којим се могу бавити особе са свим врстама инвалидитета.

Он је рекао да је за њега кошарка у колицима живот, да је кошаркашки терен место где су сви једнаки. Особама са инвалидитетом је поручио да "загрле живот" и да су добро дошли на кошарку у колицима.

У холу Скупштине Србије организована је изложба на којој су приказане светски познате јавне личности које су имале неки облик инвалидитета али су дале огроман допринос за свет.

Организатор изложбе о особама које су мењале свет је Роберт Чобан.

број коментара 0 Пошаљи коментар